Всеки, който има домашен любимец знае, че животинките понякога могат

...
Всеки, който има домашен любимец знае, че животинките понякога могат
Коментари Харесай

Защо котката стои на два крака?

Всеки, който има домакински любим знае, че животинките от време на време могат да се държат много необичайно. И това важи с особена мощ за котките, при тях е много по-изразено, в сравнение с при другите животни. Почти всички аспекти на котешкото държание обаче могат да бъдат обяснени от чисто биологична позиция.

Уви, към момента единствено " на процедура ". Въпреки това, котка, неуместно гледаща в една точка, където наподобява, че няма нищо, към момента е някаква тайнственост за зоолозите. Но в този момент ще ви разкажем за по-тривиален аспект на котешкото държание - за това за какво от време на време котките стоят на два крайници и по-специално на задните си крайници. Нека забележим вероятните аргументи.

Самозащита

Доста постоянно срещана тактичност в дивата природа е животните да усилят оптимално образната си височина при положение на заплаха. За котките това обаче не е толкоз типично, само че също се употребява. Въпреки това те по-често извиват гърба си и им настръхва козината - това, за разлика от нестабилната, въпреки и заплашителна поза, им разрешава да преминат към офанзива или бягство когато и да е.

Игри

Позицията на задните крайници обезпечава както някои преимущества, по този начин и неудобства. Например неустойчивост на позата и открит корем. Както и да е, с кого котките ще се държат по този начин - единствено с тези, от които не чакат офанзиви, а игри или други обществени взаимоотношения.

Молба за лакомство

 Коте моли за храна

Голяма част от държанието на котките се дължи на обстоятелството, че те се приспособяват към хората. Хората харесват, когато котка се изправи на задните си крайници и я хранят за това. Котката помни това и идващия път прави същото. За благополучие, гъвкавостта на лапите разрешава това и котките умеят майсторски да просят храна.

Инспекция на територията

Когато една котка може да се изкачи на нещо високо, тя го прави. Когато не може, с цел да осъзнае какво се случва в близост, би трябвало да се изправи на задните си крайници. Това по някакъв метод усилва зрителното поле, изключително в случай че в близост има гъста и висока трева. Напомняме, че доста животни вършат това в дивата природа, да вземем за пример сурикатите.

Порода

Има котки от породата Манчкин, чиито крайници по принцип са къси и заради ниския център на тежестта им е доста по-лесно да стоят на задните си крайници, с цел да си обезпечат най-малко някакъв тип зрително поле. Следователно котките с къси крайници вършат това доста по-често от всички останали. Освен това такива котки скачат много зле, само че се изкачват дейно. И за това просто би трябвало да се изправят на задните си крайници.

Травми или здравословни нарушавания

 Коте

Случва се и котките да не натоварват предните си лапи единствено тъй като е мъчително. Счупвания, деформации, артрит на предните лапи, други вродени и добити аномалии - всичко това води до обстоятелството, че животното би трябвало да овладее минимум травматичната походка - на задните крайници. А при травматична ампутация или вродена липса на крака по принцип няма опция на такава походка.

Вече знаете за какво котката стои на два крайници. Вижте също:

- Защо котката се търкаля;

- Защо котката лежи настрани;

- Защо котката маха с опашка;

Източник: miau.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР