Всеки, който е на диета, трябва да се въздържа от

...
Всеки, който е на диета, трябва да се въздържа от
Коментари Харесай

Най-добрите заместители на захарта

Всеки, който е на диета, би трябвало да се въздържа от храни с богато наличие на захар и подсладители. Храните и добавките при здравословното хранене би трябвало оптимално близо да се приближават до естествения им тип.

Рафинираната бяла захар не се предлага при каквито и да е диети. Тя няма добър резултат върху метаболизма. Разбира се, дребните количества не са рискови. И въпреки всичко добре е да сте наясно, че има и по-добри други възможности. Не забравяйте, че прекаляването със захар води до:

- проблеми с килограмите;

- хиперактивност, тревога, дентални увреждания, компликация при концентрацията и ирационално поведение;

- зареждане на раковите кафези и угнетяване на имунните функции;

- прибързано формиране на бръчки и понижаване на еластичността на кожата;

- поврежда зрението, може да докара до диабет, камъни в жлъчката и апендикс;

- оставя възприятие на меланхолия.

В този смисъл идва въпросът по какъв начин да задоволим потребността си от сладко без да излагаме здравето си на заплаха? Това е допустимо, с помощта на следните продукти-заместители:

 Мед

Мед. Съдържа доста минерали. Освен това се смята, че медът е отговорен за премахването на доста алергии. Пчелният артикул е по-сладък от бялата захар. Най-подходящ е за заливане на топли сладкиши или разбъркан с лимон като дресинг. Всяко ястие, поднесено с мед, прави ястието екзотично и доста по-атрактивно.

Сладко от смокини. Смокините са били употребявани като подсладител още преди добиването на захарта. Те имат разслабително деяние, богат източник са на желязо. Сладкото от смокини има необятно приложение в кулинарията. То е и един от най-хубавите заместители на рафинираната захар.

 Фурми

Фурми. Около 60 % от наличието на този плод е захар. Този % се усилва при сушенето на фурмите. Захарта от фурми се извлича от сушенето и стриването на плода. При готвене имайте поради, че тази захар не е елементарно разтворима в течности. Подходяща е за приготвянето на печени сладки. Широко се употребява в индийската кухня. остава лек прелестен усет в устата. Захарта от фурми е по-сладка от бялата и кафявата захар.

Стафиди. Те са вкусни и здравословни. Подходящи са за прибавяне към кексове и други сладкиши, без да се постанова да се прибавя бяла захар.

Ушав. Освен че са вкусни, сушените сливи, ябълки и прочие прибавят и цвят към сготвените сладка. Ушавът е подобаваща добавка и към някои салати.

Плодове. Те могат да бъдат сервирани като десерт след леко сотиране в зехтин. Към тях прибавете орехи, бадеми и лешници и ще си приготвени извънредно апетитен и в същото време здравословен десерт.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР