Всеки, който е летял със самолет за повече от час-два,

...
Всеки, който е летял със самолет за повече от час-два,
Коментари Харесай

Какво се случва с тялото по време на полет

Всеки, който е летял със аероплан за повече от час-два, е осведомен с особените чувства в тялото си след кацане - жадност, комплицираност, унесеност, нервност.

При по-дългите полети тези признаци са още по-изявени, а биологичните ни часовници се нуждаят от най-малко няколко дни, с цел да влязат в крайник с часовата зона.

Дехидратация

 Снимка 348319

Тялото се лишава от по към литър и половина вода за всеки три часа полет, което може да докара до главоболие, замаяност и понижен имунитет.

Влажността в самолетните кабини постоянно е под 10%, а множеството от нас пропущат да си купят вода, когато тя не влиза в цената на билета.

Препоръчително е преди полет да пием колкото може повече вода, а по време на полет да дишаме най-вече през носа, с цел да понижим резултатите на дехидратация в дихателните пътища.

Грипове и настинки

Често се случва да слезем от дълъг полет със изсъхнало и дразнещо гърло, отдавайки го на по-ниската температура в кабината. Въпреки че тя несъмнено играе роля, истината е, че въздухът, който дишаме по време на полет, не е пресен и доста дребна част от него идва извън.

 Снимка 348316

По-голямата част е комбинация от газовете, които към този момент са в кабината и циркулират в климатичните системи на самолета. Това значи, че шансът да влезем в контакт с вирус или бактерия, които някои различен пасажер носи, е доста по-голям, в сравнение с при който и да е различен превоз - 100 пъти по-голям, в сравнение с при пътешестване с трен, твърди NASA.

Подуване и газове

 Снимка 348320

С смяната в атмосферното налягане, газовете в тялото ни са първата индикация, че не се намираме в естествената си среда. Подуването на стомаха и заглъхването на ушите са най-честите признаци при полет, които могат да останат с нас часове, откакто сме кацнали.

Радиация

 Снимка 348317

Пътниците в аероплан са изложени на същата радиация, на която се излагаме и при рентгенови фотоси. Въпреки че сходен риск има и до момента в който сме на земята, при по-дългите полети резултатите на магнитните безредици в космоса са доста по-очевидни - главоболие, смяна в кръвното налягане, противен усет в устата, несъответствия във вестибуларния уред и други.
Източник: lifestyle.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР