Всеки клиент ще може да провери до пет минути дали

...
Всеки клиент ще може да провери до пет минути дали
Коментари Харесай

Всеки клиент ще може да провери дали покупката му е отчетена в НАП

Всеки клиент ще може да ревизира до пет минути дали покупката му е регистрирана в Национална агенция за приходите, откакто влязат в действие новите условия, записани в Наредба № Н-18 от 13 декември 2006 година за вписване и отчитане посредством фискални устройства на продажбите в комерсиалните обекти, условията към софтуерите за ръководството им и условия към лицата, които правят продажби посредством електронен магазин. Измененията в нормативния акт бяха оповестени в петък в „ Държавен вестник “, като тяхната съществена цел е усилване на финансовата дисциплинираност и възстановяване на контрола при отчитането на комерсиалните обороти, предават от пресцентъра на Национална агенция за приходите.

Съгласно новите условия, информацията за всяка покупка, платена в брой, с чек, ваучер, дебитна или кредитна карта, или с други заместващи парите платежни средства, ще би трябвало да се изпраща до пет минути към сървърите на Национална агенция за приходите. На всяка касова записка би трябвало да има и двумерен баркод (QR код). След сканирането му всеки един клиент ще може да ревизира дали данните за неговата покупка са изпратени и регистрирани в Национална агенция за приходите, както и в случай че това не се е случило – да подаде автоматизирано сигнал за това. По този метод данъчните чакат да се ускори гражданският надзор и да се усъвършенства финансовата дисциплинираност на търговците при отчитане на оборотите.

Промените плануват също, че няма да се позволява издаването на други служебни бонове, с изключение на категорично дефинираните в наредбата. Предвидени са и други промени, свързани с условия към софтуера за ръководство на продажбите, които употребяват някои компании, с цел да автоматизират издаването на платежни документи.

Всички регистрирани по Данък добавена стойност компании ще имат период до края на март 2019 година да приведат активността си съгласно условията на наредбата. Срокът за всички останали, в това число бензиностанциите, е до края на юни 2019 година, а за тези, които употребяват интегрирани автоматизирани системи за ръководство на комерсиалната активност – до края на 2019 година.

За да осведомят компаниите в точния момент, от Национална агенция за приходите са подготвили осведомителна акция, която планува навреме издание на информация на интернет страницата – www.nap.bg, печатане и разпространяване на специфични брошури, личен мейлинг до заинтригуваните лица, както и срещи в офисите на Национална агенция за приходите в страната.

Освен това, към този момент е направен и оповестен специфичен програмен продукт, с който всеки, притежаващ фискално устройство, може да ревизира дали то предстои на доработване или не, на интернет страницата на Национална агенция за приходите на адрес: http://nraapp02.nra.bg/fdlookup/.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР