Всеки има лоши седмици, но последните няколко са направо ужасяващи

...
Всеки има лоши седмици, но последните няколко са направо ужасяващи
Коментари Харесай

Потъването на ЕНП. Докога партията ще търпи черните си овце

Всеки има неприятни седмици, само че последните няколко са напряко ужасяващи за Европейската национална партия (ЕНП) – домът на огромна част от дясно-центристките политически партии на континента.

За начало – най-голямото име на партията, Ангела Меркел най-сетне слезе от политическата сцена след 16 години като канцлер на Германия. Това може да остави вакуум, който немските християндемократи да не могат да запълнят с години. В същото време една от най-големите очаквания на ЕНП и някогашен канцлер на Австрия, Себастиан Курц реши да се отдръпна от политиката на фона на течащите против него серия от следствия за корупционни практики. Курц е още едвам на 35 години.

Напускането на „ мама “ и „ детето знамение “ повдигат въпросите за бъдещето на политическото семейство, което има голямо въздействие върху политиката, а и върху целия континент от доста време насам.

Какво тъкмо се обърка? Един от причините е, че партията беше обладана от несъразмерна жадност за власт, а в това време си затваряше очите за част от членовете си, които очевидно злоупотребяваха с позициите си. Така черните овце, каквито има във всяка партия, наподобява станаха прекалено много в ЕНП.
Не е ясно обаче какъв брой още ще продължи търпението по отношение на водачи, заливани от кавги като Бойко Борисов.
След дълго, дълго очакване връзките с Фидез на унгарския министър председател Виктор Орбан най-сетне бяха прекратени. Не е ясно обаче какъв брой още ще продължи търпението по отношение на водачи, заливани от кавги като Бойко Борисов в България, Янез Янша в Словения или Мариано Рахой в Испания. Не е ясно и по какъв начин техните дейности, дружно със случилото се да вземем за пример със Себастиан Курц, ще повлияят на имиджа на партията.

Друг мотив за отстъплението на партията е загубата на еднаквост, която идва в миг, в който политиките на идентичността се възраждат. ЕНП не са толкоз демократични, колкото либералите, не са толкоз „ зелени “, колкото зелените, не са толкоз консервативни и антисистемни, колкото по-десните от тях и не се афишират толкоз ясно за обществена страна и раздута администрация, колкото ляво-центристите. В същото време центристките социалдемократически партии, които до неотдавна изглеждаха мъртви, в този момент като че ли още веднъж надигат глава.

Защо обаче протичащото се в ЕНП въобще е значимо?

Ако попитате длъжностните лица, които работят в Брюксел, кой в действителност кара влака, те евентуално ще ви отговорят, че това е Европейският съвет, където страните членки се събират, с цел да вземат решение основни въпроси, или Европейската комисия с нейните армии от експерти, юристи и бюрократи, които пишат идващия нов закон.

Много обаче ще отговорят просто: ЕНП – огромното политическо семейство, в която влизат всички партии на Европа, които се разказват като либерално-консервативни, другари на бизнеса, християндемократи, или нещо сходно.
Много от личностите, които се считат за бащи-основатели на Европейски Съюз, са християндемократи.
Лесно е да се разбере и за какво доста хора мислят по този метод. Просто погледнете историята. Много от личностите, които се считат за бащи-основатели на Европейски Съюз, като немските канцлери Конрад Аденауер и Хелмут Кол , италианският министър председател Алчиде де Гаспери и френският общественик Робер Шуман са християндемократи. Но не е нужно и да се връщаме толкоз обратно в предишното, с цел да забележим превъзходството на ЕНП в Брюксел.

Последните трима ръководители на Европейската комисия идват от редиците им, а същото важи и за двама от последните трима ръководители на Европейския съвет. ЕНП е и най-голямата партия в Европейския парламент в последните две десетилетия, макар че в този момент е такава напълно на косъм. Когато текат срещите на върха в Брюксел, партията постоянно има съществено посланичество. Понякога най-малко половината водачи, от време на време малко по-малко, само че постоянно задоволително доста, с цел да имат съществена роля в събитията.

Не се обърквайте, ЕНП ще продължава да е главен състезател и отсега нататък. Председателят на Европейска комисия Урсула фон дер Лайен има още доста време от мандата си, а съпартийката ѝ Роберта Мецола евентуално ще оглави Европейския парламент. Розовите облаци обаче от ден на ден се разсейват.

Само погледнете последната за годината среща на върха на Европейски Съюз. Едва 7 от всички 27 водачи ще бъдат от ЕНП. Повечето от тях пък са от дребни или междинни по величина страни от югоизточния завършек на Европейски Съюз като Хърватия, Кипър, Гърция и Словения. Но по-важното е, че с отдръпването на Меркел нито една от петте най-големи членки – Франция, Германия, Италия, Полша и Испания не е ръководена от политически водач, който е от дясно-центристка партия. И това може да остане по този метод за много дълго време.

В Германия Християндемократическият съюз (ХДС) изпадна в необикновената роля на опозиционна мощ, а и не е разкрила правоприемник на Меркел.

„ Ние явно сме неготината партия на Германия сега “, се оплака пред мен един от недоволните й членове.

В България след 12 години в ръководството ГЕРБ към този момент е отвън властта, а водачът ѝ Борисов даже не е народен представител. Във Франция пък кандидатката на Републиканската партия Валери Пекрес ще води тежка борба, единствено с цел да доближи до балотаж. В Италия представителите на ЕНП от „ Форца Италия “ са четвърти по поддръжка в локалните изследвания.

Така ЕНП, която в миналото изглеждаше като знак на силата и покровителството, в този момент е по доста по-малко и от двете. Не бъдете учудени обаче, в случай че още от членовете ѝ последват ориста на Фидез и бъдат изхвърлени. На тяхно място могат да бъдат потърсени партии надалеч по-вдясно или малко по-вляво.

Важното обаче е, че политическата карта на Европа следва да бъде преначертана.

*Становищата, изказани в рубриката „ Мнение “, могат да не отразяват позицията на Свободна Европа.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР