Всеки е чувал вицове за блондинки, свързани с предполагаемата им

...
Всеки е чувал вицове за блондинки, свързани с предполагаемата им
Коментари Харесай

Учени опровергаха стереотипа за глупавата блондинка

Всеки е чувал вицове за русокоски, свързани с хипотетичната им липса на просветеност. Но дамите със ярък цвят на косата към този момент могат да си отдъхнат, защото учени опровергаха стандарта за глупавата русокоска, оповестява английският в. " Дейли Мейл ", представен от БГНЕС.

Ново проучване откри, че цветът на косата зависи единствено от една писмен знак от генетичния код. Промяната на една-единствена " писмен знак " от ДНК-то би трансформирала брюнетките в русокоски и по никакъв метод няма да се отрази на умствените им качества, смятат учените от Станфордския университет в Калифорния.

Изследването потвърждава, че цветът на косата няма нищо общо с каквато и да било друга линия от характера и опровергава изказванието, че русата коса значи по-ниска просветеност. " Генетичният механизъм, който управлява русата коса, няма да промени биологията на нито една друга част от тялото ", споделя ръководителят на проучването професор Дейвид Кингсли.

Изследователите разкрили също, че генът, който дефинира русата коса, не е обвързван с цвета на очите, което значи, че русата коса и сините очи не са генетично обвързани. Експерименти с мишки посочили, че гризачите с " рус " генетичен код се раждат със светла, златисто-кафява четина. Промяната на буквата от генетичния код трансформира активността на ген, наименуван Kit ligand, за който към този момент е открито, че е обвързван с цвета на косата.

За съпоставяне в " брюнетната " версия, която има друга писмен знак в ДНК-то, активността на гена се понижава с 20%. Много други регулаторни детайли, обграждащи гена Kit ligand, може би са разпръснати в ДНК-то, изяснява проф. Кингсли. Генът освен оказва помощ за развиването на клетките, произвеждащи пигмент, а има и редица други функции в тялото. Той въздейства на държанието на кръвните стволови кафези и на чревните неврони. 

Източник: venera.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР