Всеки десети българин би приел да гласува срещу финансов стимул

...
Всеки десети българин би приел да гласува срещу финансов стимул
Коментари Харесай

"Галъп": Всеки десети би гласувал на местния вот срещу пари или по принуда

Всеки десети българин би приел да гласоподава против финансов тласък или под насила, демонстрират резултатите от национално представително проучване на " Галъп интернешънъл ", извършено сред 4 и 11 октомври измежду 796 пълнолетни жители. Социолозите регистрират, че при въпрос за така наречен " следен избор " няма по какъв начин да се чака хората да бъдат до дъно откровени, само че въпреки всичко степента, в която сходни неща се признават, е показателна за цялостното събитие.

На въпрос за гласоподаване против възнаграждение или под насила на локалните избори 11% от всички запитани признават, че биха приели. Все отново болшинството от запитаните – 81%, не биха приели, а останалите 8% не могат да преценяват.

Тези 11% се равнява условно на

над 600 хиляди души, които биха дали своят вот против пари или под напън

от общо към 5.5 милиона непрекъснато пребиваващи в страната и имащи право на глас. Социолозите показват, че към тях евентуално може да се прибавят и известна част от осемте % колебаещи се. Сред тези, които сигурно се чака да гласоподават на локалните избори на 27 октомври, процентът признаващи си също е над една десета. Въпрос на нечиста сделка е какъв брой в действителност са тези, които са склонни да дадат гласа си в следена посока, само че не си признават, регистрират от " Галъп интернешънъл ".

От тези, които признават, че биха дали своят вот при тласък или насила, са

най-високи дяловете измежду най-бедните и ниско образованите ,

респективно при ромите делът на склонните е 40%. За поредна година се открива, че най-младите са и най-откровени по въпроса за подвластния избор. Това е и косвено отражение на демографската обстановка в страната, която се характеризира с все по-сериозна гетоизация измежду най-млади възрастови групи, се споделя в разбора от проучването. За немалка част от гласоподавателите би трябвало да бъде регистрирана икономическата невъзможност или работодателската насила.

От " Галъп Интернешънъл " показват, че тематиката със подвластното гласоподаване, в това число за пазаруване на цели комисии, подправяне на протоколи и така нататък, става извънредно настояща в дните преди вота, като на разнообразни места се чуват разнообразни цени за глас – до 150 и даже до 200 лева Разликата при тази акция е, че става дума за локални избори, а

з а да подмениш вота в някое обитаемо място, е нужно не толкоз огромно количество гласове .

В случая има действителен залог на доста места, респективно подвластните вотове или неточните практики могат да повлияят в доста по-голяма степен, в сравнение с национални избори, разясняват социолозите.

Представените данни са част от ежемесечната изследователска стратегия на " Галъп интернешънъл ". Изследването е извършено в интервала сред 4 и 11 октомври измежду 796 души и е представително за популацията на България на възраст 18+. Максималното общоприетоо отклоняване е ±3.5% при 50% дялове. 1% от извадката е еднакъв на към 55 хиляди души.

" Дневник " разгласява тази информация съгласно условията на член 205 (ал. 1 - 4) от Изборния кодекс.

Всичко, което би трябвало да знаете за: Местни избори 2019 (228)

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР