Всеки българин, който се труди срещу минимална заплата, ще трябва

...
Всеки българин, който се труди срещу минимална заплата, ще трябва
Коментари Харесай

Работим 9 месеца, за да вземем заплата като в Люксембург


Всеки българин, който се труди против минимална заплата, ще би трябвало да получи 9 такива, с цел да вземе колкото получава жител на Люксембург, единствено че за един месец. Това демонстрират последните данни на Евростат. Според тях разликата в заплащането в най-бедната страна в Европейски Съюз – България и най-богатата – Люксембург, е близо 9 пъти. По-конкретно у нас минималната заплата сега е 235 евро, до момента в който в града страна хората работят за минимум 1999 евро на месец, съобщи ТАСС.

Не кой знае какъв брой по-различна е обстановката и когато страната ни бъде съпоставена с останалите водещи страни-членки. В Ирландия, да вземем за пример, минималното месечно заплащане е 1563 евро. В Холандия – с 11 евро по-малко. Белгийците пък работят за най-малко 6.5 пъти повече пари по отношение на българите – 532 евро. В Германия минималната работна заплата е 1498 евро.

От своя страна пък България влиза в топ 5, само че от противоположната страна на класацията. Освен това е и последна в листата. Близо до нашите индикатори, само че въпреки всичко по-добре, са румънците, латвийците, литовците и чехите. Те работят надлежно за най-малко 275, 380, още веднъж 380 и 407 евро на месец, демонстрира още европейската статистика. В Евросъюза обаче не на всички места има минимална ставка за месечно трудово заплащане. В 6 държави-членки подобен термин въобще не съществува. Това се отнася за Дания, Швеция, Италия, Кипър, Словакия и Хърватия. Въпреки това и там хората, които работят против минимум пари, още веднъж взимат в пъти повече пари от българите.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР