Все повече в света за разплащане се използват кредитни и

...
Все повече в света за разплащане се използват кредитни и
Коментари Харесай

До пет години Швеция спира кеш разплащанията

Все повече в света за разплащане се употребяват кредитни и дебитни карти и мобилни приложения. В Китай да вземем за пример има все по-малко пари в наличност, като през предходната година заплащанията през мобилни приложения са се удвоили. Изглежда обаче, че Швеция ще бъде първата страна в света, която няма да употребява кеш и единствено след няколко години разплащанията там ще бъдат напълно цифровизирани. Според Никлас  Арвидсон и Йонас Хедман от Института по стопанска система в Копенхаген, физически парични знаци няма да се употребяват или одобряват в нито един търговски обект на Швеция още през 2023 година

Според изследване измежду шведските търговци, повече от половината от тях са уверени, че няма да одобряват кеш до 2025 година Днес 97% от шведските търговски обекти одобряват кеш, само че едвам 18% от всички транзакции в страната се правят с физически налични пари.

Интересно е, че в Швеция заплащанията през мобилни приложения не са доста известни. С тях се разплащат при едвам в 0.4% от транзакциите. Кредитните и дебитни карти са най-използваните способи за разплащане.

„ Ние сме дребна страна с доста постоянна народна власт отдавна. За шведите не е проблем, че могат да виждат парите си единствено в интернет уебсайт, имаме доверие на банковата система “, споделя Арвидсон.

Банките също тласкат потребителите надалеч от потреблението на физически налични пари, като по този начин понижават рисковете от разнообразни загуби. За търговците също по този начин безналичното разплащане  е доста по-удобно. Сега хората откриват, че и за тях е доста по-безопасно и комфортно да нямат в себе си или в домовете си налични пари, а всички разплащания да са цифрови. Така се минимизира рискът да бъдат ограбени или да изгубят наличните пари по различен метод. Като цяло популацията на Швеция реагира позитивно на идната смяна и е готово за нея.

Източник: megavselena.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР