Все повече училища от Благоевград включват в програмата си изучаването

...
Все повече училища от Благоевград включват в програмата си изучаването
Коментари Харесай

Все по-голям интерес към религиозното образование в благоевградските училища

Все повече учебни заведения от Благоевград включват в програмата си проучването като сводно избираем предмет „ Религия – християнство ”. Проектът се осъществя взаимно от община Благоевград и Неврокопската епархия. Началото му е сложено през образователната 2016-2017 година.

Благоевград

В седем учебни заведения в Благоевград предходната образователна година за първи път са почнали да учат свободно избираемият предмет „ Религия- християнство ”. Сформирани са 24 групи от деца в началния курс, които са показали интерес към религиозното обучение.
Симона Митова, шеф на отдел „ Образование ” в община Благоевград:
“Всяко учебно заведение единствено преценя дали да бъде препоръчано на родителите. Предварително има извършени наставнически срещи, на които родителите са осведомени със сиповете, които ще се организират през образователната година. Попълват се заявки от родителите. ”
Парите за заплатите на тримата учители, които преподават вяра в благоевградските учебни заведения са са обезпечени от Община Благоевград. А образователните пособия, които са утвърдени от Министерството на образованието са предоставени безплатно от Неврокопската митрополия.
Мирела Кючукова, православен информативен център в Благоевград:
„ От една страна се цели децата да получат познания или по този начин наречената православна просвета, познания за българските светци. Голяма част от тематиките са свързани с " не неистини ", " не кради ", десетте божи заповеди. Свързани са по този начин с разнообразни обстановки, в които детето може да попадне, самото то би трябвало да се научи да разграничава положително зло. “
Мирела Кючукова добавя, че самите деца които учат вяра, назовават заниманията “час по положително ”. Убедена е, че този предмет е доста значим за тях, тъй като православната религия ги учи на добродетели.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР