Все повече учени разработват лекарства срещу Ковид-19. Европейската агенция по

...
Все повече учени разработват лекарства срещу Ковид-19. Европейската агенция по
Коментари Харесай

Заявката за лекарството Molnupiravir да се откаже, има много странични ефекти

Все повече учени създават медикаменти против Ковид-19. Европейската организация по медикаменти е одобрила това на Pfizer. Нашата страна, както и доста други, е поръчала от медикамента Molnupiravir на компанията. Някои страни отхвърлят към този момент поръчките.

" В началото се считаше, че лекарството на Merck има 50% успеваемост при лекуване на ковид. После се оказа, че тя е 30%. А на създаденото по-късно лекарство на Pfizer - с 89% успеваемост. То е утвърдено и от Европейската организация по медикаментите, за разлика от препарата на Merck ", изясни биохимикът акад. Ваньо Митев.

Той посочи, че към този момент има диспути дали изобщо Molnupiravir би трябвало да се ползва като лекуване, тъй като има доста странични резултати.

" Има опасения, че той е мутагенен - предизвиква разновидности в ДНК на вируса, само че може да провокира и такива в гостоприемника, в това число и рак. Много американски учени споделиха, че това е най-големият гаф на Агенцията за медикаменти и храните в Съединени американски щати, която го утвърди ", съобщи пред bgonair акад. Митев.

Заради тези опасения Франция е отказала поръчката от 50 000 хапчета. България също е поръчала Molnupiravir. Все още нямаме направена поръчка за лекарството на Pfizer.

" Трябва да последваме образеца на Франция и да откажем нашата поръчка. От двете хапчета, съгласно механизма на деяние, на Pfizer е доста по-безопасно. При състояние, че понижава с 90% хоспитализациите, а другото с 30%, не може даже да се приказва за избор ", безапелационен е биохимикът.

Той предлага инхалаторно лекуване с бромхексин при започване на болестта.

" Когато някой заболее и стартира комбинирано лекуване и с колхицин - това работи безупречно. Бромхексинът ще попречи на вируса да проникне в клетката, а колхицинът ще предотврати възможни затруднения ", изясни акад. Митев.

Той предложи бромхексин под формата на хапче да се приема профилактично 3 пъти дневно по едно.

" За децата има амброксол, който е във тип на сироп. И възрастните могат да си вършат профилактика с него. Той е ефикасен. Ако се разболеят децата, би трябвало да им се дава. Моите внуци го взимат ", акцентира специалистът.

И посочи, че в България към момента няма ампули амброксол, които са по-ефективни. При посочените от акад. Митев комбинации от лекуване, нито един от пациентите не е взимал антибиотик.

Той предложи профилактично банкет на биокверцетин, който се съдържа в огромни количества в зеления и в черния чай.

Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР