Все повече населени места предприемат мерки, за да пестят от

...
Все повече населени места предприемат мерки, за да пестят от
Коментари Харесай

Костинброд и Горна Оряховица също въвеждат ограничения заради скъпия ток

Все повече обитаеми места подхващат ограничения, с цел да пестят от разноските за електрическа сила, съобщи NOVA.

Общините Костинброд и Горна Оряховица ще минат на режим поради три пъти по-високи сметки спрямо предходната година.

Осветлението на най-големите флагове в България, намиращи се в Костинброд, угасва. Общината вкарва режим на тока поради увеличената три пъти сметка за ток – от 28 000 на над 80 000 лв..

В Горна Оряховица също ще пестят. За месец декември общината има разход за улично осветяване към 200 000 лв.. Преди година сметката е била към 50 000. Част от ограниченията са свързани с отоплението на административни здания.

„ Да се понижи потреблението, като не се употребяват печки, калорифери, климатици. Там, където отоплението е газ, да бъде единствено на газ. Където е на дърва – единствено на дърва. Да засечем, някъде в случай че има нелегално присъединение или кражба на ток”, изясни Николай Георгиев, зам.-кмет на Община Горна Оряховица.

Едно е ясно - най-голямото перо е разходът за улично осветяване.

„ Ако подменим сред 700 и 1000 лампи по основните улици на града, които са на 150-ватови крушки, да бъдат сменени с 50-ватови”, разяснява Георгиев едно от вероятните решения на казуса.

На режим минават част от парковете в града.

По неофициална информация над 50 са обитаемоте места у нас, които вкараха режим на тока поради високи сметки за улично осветяване, като техния брой продължава да пораства.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР