Все повече хора избират да заместят пътуването с автомобил с

...
Все повече хора избират да заместят пътуването с автомобил с
Коментари Харесай

Градът, в който зимата не спира колоездачите

Все повече хора избират да заместят пътуването с автомобил с каране на колело, само че най-много през топлите месеци от годината. Докато в някои градове се подчертава върху основаването на подобаваща инфраструктура, която да улеснява напредването на две гуми, в други се подтиква то да се случва без значение от метеорологичните условия. И последователно се трансформира в метод на живот.
Прочетете още
Финландия е една от скандинавските страни, в които жителите са привикнали на ниските температури в огромна част от годината, а зимата си е същинска, а не както в последните години по нашите географски ширини. Но снегът и студът тук не са причина животът да стопира, даже в противен случай.

Оулу e четвъртият най-северен град в света, единствено на 100 км южно от Арктическия кръг. Тук температурите постоянно остават под нулата през целия ден, само че това не стопира локалните да се разхождат на открито или да употребяват колелата си за напредване.

Meet Oulu the Bike-loving Finnish City that Keeps Pedalling Even in the Snow
— bestcyclinggreatescapes (@bestcyclingesc)

Градът, в който температурите падат до -20°C, има слънчева светлина по четири часа дневно и съвсем непрестанно сняг в продължение на пет месеца в година, гордо се назовава " зимната столица на колоезденето ". Според местните власти, 12% от пътуванията през зимата са с велосипед, до момента в който в Англия, където климатът е доста по-мек, този % е едвам два.

Разбира се това се дължи освен на ентусиазма на локалните, които не се опасяват от студа, само че и на продължителните усилия на управата да промотира изгодите от колоезденето както и за построяването на съответна инфраструктура и с съществена цел понижаване използването на коли, а оттова и на нездравословните излъчвания.

За да предизвиква колоездачите да не се отхвърлят от навика си, от общината почистват велоалеите всеки ден със снегорини. Дори те са с приоритет пред улиците, по които се движат колите. Защото няколко сантиметра сняг може да не са проблем за колите, само че могат да откажат хората да излязат с колела във въпросния ден.

Do you love winter cycling?❄️????❄️

AMAZING! 52% of trips to schools and universities in Oulu`s vast area are made by bicycle.

Bikes are the main mode of transportation in many cities of, even in winter!
— Have A Go (@HaveAGo)

Екипите, които са виновни за почистването на велоалеите, имат и задължението да ги тестват дали са задоволително комфортни за напредване. А около тях се провеждат " крайпътни събития ", на които се раздават топли питиета на велосипедистите и се търси тяхната противоположна връзка, написа BBC.

Помислено е деликатно и за сигурността на колоездачите, изключително през зимните дни, когато през огромната част от времето е мрачно. Велоалеите са добре осветени на всички места. Изградени са и 320 подлеза, с помощта на които на придвижващите се по велоалеите не им се постанова да пресичат улиците, през които минават коли. На много места са сложени и пътни знаци, осветени в допълнение със специфични прожектори.

" An innovation from Oulu is making winter cycling easier and safer: the signs pointing the lanes for pedestrians and cyclists are projected directly on the snow with projection lighting. "

From the Oulu cycling page. My first thought was, Winnipeg could totally do this.
— Alex (@andersona2013)

И тази табиет на по-възрастните без изненада се трансформира в метод на живот и за децата им. От едно от огромните учебни заведения в Оулу регистрират, че 90% от учениците им пътуват с колело или вървят пешком. И го одобряват за изцяло обикновено и доста по-лесно, тъй като с кола имаш единствено веднъж до учебно заведение, а с колело може да избереш разнообразни директни пътища. Тук е изцяло обикновено седемгодишни деца да вървят сами на учебно заведение с колело.

В момента финландският град е в развой на разширение на велоалеите и по този начин те от 3.5 метра ще станат необятни цели 6.6 метра, което ще ги трансформира в същински автомагистрали. А непрекъснатите старания са продължение на една дългогодишна традиция в Оулу, където изграждането на мрежа от велоалеите започва още през 60-те години на предишния век. И от основаването си тя е достигнала до цели 900 километра дължина.

Освен за околната среда, заместването на колите с колела има редица изгоди за тези, които ги карат. Те са както за психическото, по този начин и за физическото здраве. А двигателната интензивност през зимните месеци навън е от значително значение както за поддържане на имунитета, по този начин и за зареждане с задоволително витамин D.

 

Източник: Lifestyle.bg
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР