Все повече европейски политици настояват за забрана на визите за

...
Все повече европейски политици настояват за забрана на визите за
Коментари Харесай

Европа няма друг избор. Защо страните от ЕС обмислят забрана на визите за руснаци

Все повече европейски политици упорстват за възбрана на визите за руснаци като метод да се накаже Русия за войната ѝ против Украйна. Справедливо ли е това обаче? И ще има ли резултат?

Вадим Кобзьов считал, че елементарно ще получи филантропична виза за Германия. В края на краищата решението му да избяга от Русия в Грузия през април, няколко седмици след съветското навлизане в Украйна, било предшествано от години на разпити, закани и полицейски набези против него поради работата му като районен координатор в организацията на Алексей Навални, антикорупционният деятел и критик на Кремъл, който в този момент е най-известният политически пандизчия в Русия.

Затова и огромната изненада на Кобзьов, когато немското посолство в Тбилиси отхвърля молбата му за виза с обяснението, че Грузия е "безопасна страна " за руснаците.

По думите на Кобзьов, бил изцяло шокиран от решението. И много смутен от възходящия хор от европейски политици, които приканват за възбрана на визите за съветски туристи като метод да се накаже Русия за войната ѝ против Украйна.

"Подкрепям всевъзможни съответни ограничения, които ще оказват помощ за прекъсването на войната. Но по какъв начин ще оказват помощ хилядите затворени съветски деятели? " споделя Кобзьов в изявление за Радио Свободна Европа.

"В момента това е един от дребното способи членовете на съветската съпротива, които са застрашени от наказателно гонене в Русия, да избягат от мъченията и пандиза ", показва той.

"Въпреки този факт европейските водачи настояват, че филантропичните процедури за издаване на визи работят добре. Използвайки моя образец, можете да видите, че тази стратегия не работи ", прибавя той.

Случаят на Кобзьов е знаменателен за една по-голяма, разгорещена полемика, която в този момент кипи в доста европейски столици: би трябвало ли Европейският съюз (ЕС) да наложи възбрана за съветски туристи – или за всички съветски жители – като метод да окаже напън върху Кремъл и да накаже страната за войната ѝ против Украйна.
"Не е вярно "
Това е позиция, поддържана горещо от Украйна, която не е членка на Европейски Съюз, чийто президент Володимир Зеленски обаче прикани за това в изявление за The Washington Post по-рано този месец.

"Те би трябвало да бъдат лишени от правото да пресичат интернационалните граници, до момента в който не се научат да ги почитат ", сподели външният министър на Украйна Дмитро Кулеба на 10 август.

Сред страните членки на Европейски Съюз балтийските страни и Финландия към този момент откликнаха на апела. Това беше стимулирано основно от географската им непосредственост до Русия, което ги прави известна първа дестинация за съветските туристи, пътуващи до Европа. Тази наклонност се ускори още повече, откакто огромните самолетни компании стопираха съвсем всички полети до Русия.

В началото на месеца премиерката на Естония прикани за възбрана на туристическите визи за руснаци. Латвия спря издаването на туристически визи за руснаци, а външният министър на Финландия разгласи тази седмица, че страната ще понижи броя на издаваните визи с 90%.

"Не е редно в това време, когато Русия води нападателна, брутална нападателна война в Европа, руснаците да могат да живеят естествен живот, да пътуват в Европа, да бъдат туристи. Това не е вярно ", сподели финландската премиерка Сана Марин .

Министърът на външните работи на Дания Йепе Кофод пък сподели, че би подкрепил взаимни старания, само че също по този начин изрази подготвеност да предприеме ограничавания и самичък.

"Смятам за срамно съветските туристи да могат да вървят на плаж и да живеят в разкош в южната част на Европа, до момента в който украинските градове са бомбардирани до неразбираемост ", сподели Кофод датската осведомителна организация Ritzau.
 Канцлерът на Германия Олаф Шолц
Предложението обаче беше посрещнато хладно от по-големите членки на Европейски Съюз, най-много Германия , която не пожела да предприеме по-агресивни дейности против Москва в отговор на нахлуването в Украйна. Министрите на външните работи на Европейски Съюз възнамеряват да обсъдят концепцията на среща в Прага по-късно този месец.

За мнозина и от двете страни дебатът значително зависи от въпроса дали всички руснаци споделят отговорността – и до каква степен – за дейностите на президента Владимир Путин, държавното управление и военните.

"Това е войната на Путин, тъй че ми е доста мъчно да приема тази концепция ", че елементарните руснаци би трябвало да бъдат наказвани със възбрана за издаване на визи, сподели немският канцлер Олаф Шолц пред кореспонденти в Берлин.

Въпросът се усложнява в допълнение и от Шенгенската система, която разрешава на руснаците да посещават съвсем всички членки на Европейски Съюз след приемане на виза от една единствена страна членка.
Студени закани
В Москва управляващите реагираха яростно на апелите за възбрана и ограничавания върху издаването на визи за техни жители.

"В своята неприязненост доста от тези страни изпадат в безсъзнание. И те още веднъж стигат до такива изказвания, които безусловно преди 80 години сме чували от центъра на Европа, от някои европейски страни ", сподели представителят на Кремъл Дмитрий Песков на 9 август.

В обява в Telegram някогашният президент на Русия Дмитрий Медведев, който в този момент е гневен обществен коментатор, пък насочи завоалирани закани по отношение на прекъсването на доставките на съветски природен газ за Европа.
 Бившият съветски президент Дмитрий Медведев
"Не мълчете. Потърсете сметка от своите простаци [които ви управляват]. И ние ще ви чуем ",, обръщайки се към европейците.

"Ползата е явна - през зимата в компанията на Русия е доста по-топло и по-комфортно, в сравнение с в прелестна изолираност с изключена газова печка и леден нагревател ", прибавя той.
"Това единствено би насърчило тези, които не са прозападни "
Дискусията беше подета от съветската интелигенция и други гласове във Facebook, Вконтакте, Телеграм - както от тези, които към този момент са избягали, по този начин и от тези, които остават.

Според Андрей Колесников , политически коментатор и дълготраен анализатор от Московския център "Карнеги ", е неуместно да се счита, че възбраната на елементарните руснаци да почиват в Европа ще помогне да се подкопае властта на Путин.

"Идеята, че е допустимо да настроите руснаците против Путин, като ги "накажете " със възбрана за издаване на визи, е неоснователна ", сподели той в , оповестен по-рано този месец.

"Това единствено би насърчило тези, които по този начин и по този начин не са прозападни или пролиберали, да поддържат още повече Путин, до момента в който тези, които имат демократична ориентировка и се опълчват на режима, ще се окажат притиснати в ъгъла: от една страна те са преследвани от силоваците [висши чиновници на службите за сигурност, военни и правоприлагащи органи] на Путин, до момента в който от друга са изоставени от Запада на произвола на ориста ", написа Колесников.

Организация, наречена Антивоенен комитет на Русия, чиито членове включват някои от най-известните съветски политически дисиденти и емигранти, също .

Оттам споделиха, че "призивите за възбрана за визи за всички съветски жители, в това число тези, които одобряват ясна антивоенна позиция и рискуват дълготрайно да бъдат лишени от независимост, са изрично в интерес на Кремъл ".
"Европа просто няма различен избор "
Според други руснаци обаче негодуванието на техни съграждани по отношение на предложенията на Европейски Съюз е несвоевременно. Руският яд би трябвало да бъде непосредствено ориентиран към Кремъл, счита да вземем за пример Алфред Кох , някогашен вицепремиер на Русия в края на 90-те години на предишния век.

По думите му този яд би трябвало да бъде ориентиран най-много против съветските разследващи служби, които бяха забъркани в произшествия на бойкот, опити за убийства и хакерски офанзиви в Европа.

"Европа просто няма различен избор ", в своя обява във Facebook.

"И в случай че желаете още веднъж да посетите площада на Синьорията във Флоренция или Музея д`Орсе в Париж, тогава би трябвало да желаете и с всички сили украинската войска да победи войските на Путин допустимо най-скоро и Украйна да освободи цялата си територия от окупатори ", прибавя Кох, който живее в Западна Европа.

В същото време пък политологът Александър Кънев счита, че препоръчаната визова възбрана е избирателен трик на твърдолинейни националисти преди изборите в някои от балтийските страни. Според него сходна възбрана би била подарък за Кремъл, тъй като ще му обезпечи съображение да твърди пред елементарните руснаци, че са жертви на Европа.

"Това ще има дълготрайни отрицателни геополитически последствия ", написа той в оповестен от Moscow Times.

"В Русия възприятието на национално възмущение ще се ускори, унищожаването на проевропейски насочената част от обществото ще продължи ", счита политологът.
Погледът на обособения човек
Кобзьов, политическият деятел от щаба на Навални, споделя, че към момента се надява на смяна в решението на немското посолство в неговия случай, само че също по този начин приветства по-широкия спор по отношение на съветските имиграционни правила.

Той напомня историческия паралел с руснаците, бягащи от страната си при започване на 20-ти век след болшевишката гражданска война и Гражданската война, като създателя Иван Бунин, притежател на Нобелова премия, или известния типичен композитор Сергей Рахманинов.

"Тези хора продължиха битието си в Европа, направиха научни и културни открития ", отбелязва Кобзьов пред Радио Свободна Европа.

По думите му доста от руснаците, които са избягали неотдавна, не престават политическата си работа от чужбина.

"Те не престават да се занимават с политическа активност. Те вземат участие в антивоенни акции, събират филантропична помощ за украинските бежанци и са доброволци ", споделя той.

"Те не съставляват опасност за страните от Европейски Съюз. Повечето от тези хора са с висше обучение, експерти в избрани области, владеят непознати езици и са носители на европейска просвета. Те могат елементарно да се интегрират и да бъдат потребни ".
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР