Все по-ясно се вижда тенденцията големите инвестиции и бизнеси да

...
Все по-ясно се вижда тенденцията големите инвестиции и бизнеси да
Коментари Харесай

Пловдивски рекорди: 40 000 фирми създават индустрия за близо...

Все по-ясно се вижда наклонността огромните вложения и бизнеси да напущат рамките на Пловдив за сметка на близките общини

Пловдив остава вторият най-добре създаден промишлен център в страната във връзка с комплексното си развиване. Това демонстрира единната картата на българската промишленост, която сплотява данни за редица браншове и области в страната. В Пловдив малко над 40 хиляди компании образуват промишленост и бизнес с годишен оборот от близо 27 милиарда лв.. Далеч на трето място остава Варна с 35 хиляди компании на територията си, които обаче генерират едвам 17,8 милиарда лв. на годишна база.

Лидерска позиция по отношение на столицата, която е отличник по тоталните индикатори, Пловдив записва само в козметичния бранш на промишлеността. Под тепетата 49 компании генерират общо над 116 млн. лв. годишен оборот, до момента в който в София те са 67 на брой, само че с общ доход от близо 97 млн. лв..

В съвсем всички други браншове Пловдив е надалеч пред Варна и все по-близо до София. Впечатление прави аутомотив сегментът, в който към този момент се генерират близо 1,2 милиарда лв. на година в региона. В този сегмент са и двете най-големи компании в локалната промишленост - „ Либхер “ в Радиново с 420 млн. годишен оборот и „ Ханон Системс “ до Стряма с 263 млн. лв. доходи.

С обороти под 200 млн. годишно пък имаме четири локални компании

– две в хранително-вкусовата индустрии („ ВП Брандс Интернешънъл “ и „ Каменица “), една в текстилния сегмент („ Зюдволе Груп Италия “) и още една в аутомотив сегмента („ Готмар “). Общо 10 компании в града пък имат над 500 чиновници, като 2 от тях са с над 1000 души - „ Готмар “ (1165 души) и „ Либхер “ (с 1921 работещи).

В Пловдив обаче е ясно отличима една наклонност - редица компании със съществени обороти, постигащи това с дребен човешки запас. Цели 22 компании в региона генерират доходи сред 10 и 20 милиона лв. на годишна база с щат от под 50 чиновници. Други 7 компании в района пък влизат в същата категория на годишния оборот, само че с под 10 чиновници - безспорен връх за страната.

По последни данни в област Пловдив работят 168 371 души, или близо 10% от всички заети в страната.

Коефициентът на безработица в Пловдив остава невисок

и приказва за позитивно развиване на стопанската система - 2,4 при междинен за страната 4,2.

Основен привлекателен център за вложения, които са към 100 млн. лева всяка година и надвишават 1 милиарда лева, е „ Тракия икономическа зона ". Заводите и цеховете обаче попадат главно в община “Марица”. Пловдив е на 253-о място по територия от общо 265 общини в България. С повърхност от едвам 98,9 квадратни километра, самият град има към 13 пъти по-малко територия от първенците Сливен, София и Добрич.

Анализът на най-големите компании в топ 100 на Пловдив демонстрира, че 59% от компаниите са в прилежащите общини. По този индикатор Пловдив е на последно място, с едвам 41 от най-големите компании в района, регистрирани в рамките единствено на града.

Профилът на фирмите, за които може да кажем, че са гръбнакът на локалната стопанска система, сочи още, че това са компаниите от приблизително огромен диаметър с сред 100-300 души личен състав и обороти до 20 млн. лв.. Всички сходни компании в локалната промишленост са били виновни за образуването на близо 28% от общия оборот на локалната промишленост.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР