Все по-напрегнатата ситуация в Черно море, където цивилни и търговски

...
Все по-напрегнатата ситуация в Черно море, където цивилни и търговски
Коментари Харесай

Напрежението в Черно море доведе до повишение на цената на пшеницата

Все по-напрегнатата обстановка в Черно море, където цивилни и търговски кораби се трансфораха във военни цели за руснаците, докара до повишение на цената на пшеницата в района. Тази в Румъния е поскъпнала с близо 8%, отбелязва в собствен репортаж телевизия TVR1.

Медията осведоми, че на огромните интернационалните фондови тържища котировките порастват. При тези условия експертите не изключват и повишаване на хляба през идващите месеци.

„ Цената на пшеницата остава висока поради войната ”, безапелационен е Цезар Георге, който търгува със зърно. По думите му, с цел да защитят комерсиалните си пътища, украинците разчитат от ден на ден на износа на зърно през Румъния, към пристанището на Констанца. Миналата седмица 30 кораба от украинските пристанища на река Дунав бяха позволени да влязат в страната.

При тези условия, с по-скъпи първични материали и унищожаване на някои данъчни тласъци, преработвателите не изключват по-нататъшно нарастване на цените, съобщи Българска телеграфна агенция. 

„ Тези, които желаят да останат на пазара, ще създадат нужните корекции или ще се откажат от закупуването на първични материали на склад и ще понижат личния състав. Горивото се чака да нарастне и това ще окаже въздействие върху логистиката ”, предвижда Йонел Арион, ръководител на Националната федерация ПРО АГРО (PRO AGRO), представен от TVR1.

Руската обсада на Черно море разрешава на Украйна да употребява единствено превоз по Дунав. Преди Русия да се отдръпна от договорката за по този начин наречения Черноморски зърнен кулоар, дунавските пристанища отговаряха за към една четвърт от износа на зърно от Украйна. Зърното се товари на шлепове, които по-късно минават през териториалните води на Румъния до пристанище Констанца.

Данните на Речната администрация на Долен Дунав-Галац демонстрират, че сега както Дунав, по този начин и устията на реката са задръстени от кораби, които се пробват да доближат и изоставен украинските пристанища. Над 477 кораба са пристигнали от вътрешните пристанища на Украйна през месеците май и юни, осведомят локалните медии.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР