Все по-малко пловдивски фирми успяват да се преборят за обществени

...
Все по-малко пловдивски фирми успяват да се преборят за обществени
Коментари Харесай

Фирми от Смолян, Карлово и родопски села грабват поръчки за милиони в Пловдив

Все по-малко пловдивски компании съумяват да се преборят за публични поръчки за строителство, пуснати от Общината. През последната година всеобщо компании от Смолян, Карлово, даже Горна Оряховица и родопски села излизат спечелили в търговете.

В строителството на огромните инфраструктурни планове, както и поддръжка на пътищата през последното десетилетие всекидневно поръчките отиваха в двете пловдивски компании „ Драгиев и Ко” и „ Пътинженеринг”. Двете компании не престават да участват трайно за пътните поправки под тепетата, само че в строителството на детски градини, културни обекти, както и разнообразни публични здания от ден на ден се намесват компании от други краища на България.

Единствената пловдивска компания, която е измежду новите играчи в строителството през публични поръчки, е ПИМК. Компанията на Илиян Филипов взе строителството на ст. „ Христо Ботев”, както и третия лот от Водния цикъл за бул. „ Брезовско шосе” и „ Дунав”.

„ Европейски пътища” от Благоевград, която е правоприемник на „ Пътища Пловдив” АД бе първата, която се намеси под тепетата. Тя взе редица обекти от „ Региони в растеж”, Водния цикъл, както и поправки не булеварди. Пловдивското поделение на „ Главболгарстрой” – „ ГБС – Пловдив
също извършва знакови обекти под тепетата за по-големите поръчки. Софийската компания „ Парсек груп”, която взе участие на съвсем всички публични поръчки, съумя да се пребори за реконструкциите на „ Даме Груев” и „ Владя”.

Голяма палитра от компании, регистрирани в разнообразни места в страната, обаче в последно време взимат поръчките за строителство, изключително на детски градини.

Най-силно са показани компаниите от Смолянско в този сегмент. Така компанията „ Артстрой” с шеф Асен Николов от Смолян е спечелила поръчката за нова детска градина в регион „ Тракия” за 8 групи на цена от 2,6 млн. лв. без Данък добавена стойност. В процедурата останалите три компании са били отстранени от комисията. Фирмата извършва и различен обект – многофункционалната зала на учебно заведение „ Любен Каравелов” за 2,5 млн. лв. без Данък добавена стойност, която е на финала.

По други план от министерството на образованието за нова детска градина в регион „ Южен” на улица „ Константин Геров” за 6 групи победител в процедурата е „ Инджовстрой”, която е записана в родопското село Баните. Тя е била класирана преди всичко, макар че е дала най-висока цена от трите позволени до финала компании. Компанията е дала 2,2 млн. лв. без Данък добавена стойност, до момента в който малко под 2 млн. лв. без Данък добавена стойност е предложила класираната на второ място.

За цялостната реорганизация на ДГ ‘Майчина грижа”, чиято цена е малко под 850 000 лв. без Данък добавена стойност, спечелилата компания е „ Стосин 2010”. До 2020 година компанията е била записана в смолянското село Козарка и се е занимавало с търговия на дрехи. След това се мести в София и предметът на активност се смяна на строителство. Собственици са Стоян Чаушев и Надежда Чаушева.

В конкуренцията на 7 компании, измежду които ГБС – Пловдив, „ Парсек” и „ Пирс –Д”, компанията „ Инфинити Енерджи” взима строителството на детски ясли на ул. „ Стоян Михайловски” в квартал „ Съдийски”. Управител на сдружението е Христо Шаханов, като тя е записана в село Синапово, община Тополовград. Поръчката е 2,9 млн. лв. без Данък добавена стойност за детските ясли и млечна кухня към нея.

Фирми от Карлово също съществено се намесиха в публичните поръчки за строителство в Пловдив. Компанията „ Терасист”, дружно с две проектантски компании от София и Търговище, взе трите поръчки за Небет тепе и Източна врата 5,8 млн. лв. без Данък добавена стойност.

Тръжните процедури за реконструкцията на „ Гладно поле”, чиято обща стойност е над 11 млн. лв., бяха завоюва от една карловска компания – „ Алтрам”, пловдивската „ Пътинженеринг”, а третата е „ БКС – Горна Оряховица”.

За последното градско възобновяване по „ Региони в растеж” за този програмен интервал има реализатори по две поръчки. Те касаят зоната, заключена сред бул. „ Марица – Юг”, „ 6 септември”, „ Източен” и „ Цар Борис III Обединител”. По едната поръчка за 1,3 млн. лв. без Данък добавена стойност, Община Пловдив има подписан контракт със софийската компания „ Алфа Билд Инженеринг”.

Другата поръчка е за 6 млн. лв. без Данък добавена стойност, като тя е разграничена на две позиции, като касае благоустрояване и озеленяване, рехабилитация и социализация, създаване на детски площадки и на спортни площадки в междублокови пространства в няколко зони. И двете си позиции преди всичко е класиран консорциум сред три компании, в който влизат - „ Еко-Хдиро 90”, „ София Асфалт”, „ Ай Строй Инженеринг”.

Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР