Все по-интервенционистката икономическа политика на Италия създава напрежение в управляващата

...
Все по-интервенционистката икономическа политика на Италия създава напрежение в управляващата
Коментари Харесай

Завоят на Италия към национализация може да доведе до разрив в управляващата коалиция

Все по-интервенционистката икономическа политика на Италия основава напрежение в ръководещата коалиция, което може да изложи на риск кабинета на Джузепе Конте, разяснява пред Блумбърг върховен държавен чиновник.

Усилията на държавното управление за преструктуриране на основни промишлености, в това число банкирането и търговията на акции,  подплатени с придобивки за милиарди евро, стартират да срещат съпротива в лицето на някои членове на обединението. Липсата на съгласуваност и обмисляне прави процеса по национализация излишно безреден и усилва рисковете от доста по-сериозен провал, споделят държавни представители, които са поискали да запазят анонимност.

Докато държавното управление на Конте отпуска от ден на ден средства за финансова помощ в опит да ограничи отрицателните последици от карантинните ограничения против разпространяването на ковид в страната, администрацията усилва и въздействието си в корпоративната сфера с огромни придобивки на акции. Това не се харесва на някогашният министър председател Матео Ренци, който заплашва да изтегли партията си от ръководещата коалиция, в случай че не получи повече власт.

Правителството на Конте евентуално ще оцелее, най-малко в кратковременен проект, само че възходящото напрежение може да докара до рокада в кабинета при започване на 2021 година, която да се отрази на бъдещи покупко-продажби с огромни вложители като Macquarie Group и Blackstone.

„ Италиански експерти по политически риск са затрупани от запитвания от вложители, които желаят да схванат дали ще има рокада в кабинета и кои глави ще паднат “, разяснява Франческо Галиети, началник на компанията за оценка на рисковете Policy Sonar.

Ренци и Конте водят спор за ръководството на средствата от Европейският фонд за възобновяване, както и за ръководството на блокадите и пандемията.Ренци споделя, че може да изтегли дребната си партия „ Жива Италия “ (Italy Alive) от обединението още през януари, в случай че министър председателят не направи отстъпки, в това число промени в някои министерства.

Очаква се Италия да получи първия транш от европейската помощ в размер на над 200 мрлд. евро, от които 60% са евтини заеми, а останалите 40% безплатни грантове, в средата на 2021 година Тези средства евентуално ще потушат огромна част напрежението, само че предизвикването пред Конте е оцеляването на кабинета до тогава.

За момента даже относително дребните и незначителни стопански решения се трансформират в източници на спор.

Насроченият за тази седмица  парламентарния спор за ролята на финансовото министерство в продажбата на Borsa Italiana на паневропейския борсов оператор Euronext NV бе отсрочен за след празниците, с цел да бъде избегнат обществен скандал, споделят източниците на Блумбърг.

Министърът на финансите Роберто Гуалтиери изигра основна роля за продажбата на италианския борсов оператор на Euronext за сметка на други претенденти, което докара до рецензии за държавна на интервенция в частна договорка.

Фалиралият авиопревозвач Alitalia също е източник на напрежение. Италия желае да сътвори нов държавен авиопревозвач, само че национализацията на  Alitalia към момента не е утвърдена от Европейската комисия.

Спорове има и във връзка с ролята на държавното управление в индустриалната политика, като финансовото министерство и кабинета към момента не могат да се договорят за компромисно решение.

Финансовото министерство е подложено на критика, че се намесва в делата на частна компания, като пробва да продаде изпадналият в тежка рецесия заемодател Banca Monte dei Paschi di Siena SpA на UniCredit. Депутати от придвижването „ Пет звезди “, което е главен съдружен сътрудник на Демократическата партия, са срещу продажбата, като те желаят да трансфорат институцията в национална банка за развиване. Гуалтиери обаче поддържа пазарна договорка, която да предотврати спор с Брюксел.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР