Все по-екстремни природни катаклизми вследствие на климатичните промени затрудняват Китай

...
Все по-екстремни природни катаклизми вследствие на климатичните промени затрудняват Китай
Коментари Харесай

Китай се опасява от най-лошата зърнена реколта в историята си

Все по-екстремни естествени катаклизми в резултат на климатичните промени затрудняват Китай в напъните му да обезпечи изхранването на 1.4-милиардното си население, а пандемията и геополитическите разтърсвания от последния месец единствено утежняват обстановката. Природни бедствия предходната година са нанесли вреди на близо 20 млн. акра обработваема повърхност. Рекордните дъждове в централната провинция Хенан единствено през юли са увредили 2.1 млн. акра земеделска земя, а наводненията са забавили засаждането на над 18 млн. акра, към една трета от площта за зимна пшеница в Китай, написа Bloomberg. Количеството на културите от първи и втори клас е намаляло с повече от 20% тази година спрямо естествени години.

Продоволствената сигурност беше измежду целите на президента Си Цзинпин. Но възходящото търсене в страната докара до рекордни равнища на импорт на царевица, соя и пшеница, което направи Пекин по-уязвим за шокове на международните пазари и спирания на доставките. В същото време по-слабите реколти и свитата обработваема повърхност след бедствията затрудняват разширението на локалното произвеждане.

По-рано този месец Танг Рендзян, министърът на земеделието на страната, посочи опасността: " Китай е изправен пред огромни компликации в производството на храни заради необикновените наводнения предходната есен. " Експерти считат, че тазгодишните условия за реколтата може да са най-лошите в историята на Китай. Честите катаклизми понижават добива, а тяхната непредвидимост рискува да накара някои фермери да се откажат от активността си, което би влошило към този момент съществуващия дефицит на работна ръка в бранша, счита Джанг Джаоксин от китайското министерство на земеделието.

Сезонните засушавания ще понижат добивите на трите съществени храни в Китай - ориз, пшеница и царевица - с 8% до края на десетилетието, съгласно World Resources Institute. В дълготраен проект заради изменението на климата надигащите се крайбрежни води по източния бряг могат да окажат спомагателен напън върху селскостопанския бранш.
Реклама Китай на интернационалния пазар
Реколтата от пшеница на Китай е най-голямата в света, три пъти по-голяма от реколтата на Съединени американски щати и съвсем 80% по-голяма от тази на най-големия експортьор Русия. Пекин поддържа и най-големите ресурси от пшеница - към половината от международните. Срив на доставките след нашествието на Русия в Украйна, които дружно обезпечават към една трета от международния експорт на пшеница, изстреляха цените до рекордни равнища този месец.

Търгуваните от Китай размери пшеница варират, като през последните две години страната е чист вносител заради възходящо вътрешно ползване. Вносът на царевица предходната година също е повишен до рекордни равнища на фона на покачващи се цени на вътрешния пазар и ниски ресурси.
През последните 2 години Китай е вносител на пшеница заради растящо ползване и незадоволително вътрешно произвеждане Източник: Reuters
Президентът Си Цзинпин разяснява, че " подобаващи " количества зърнени култури ще бъдат обезпечени посредством импорт, само че Китай " не трябва да е подвластен от интернационалните пазари ".
Свързани публикации Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията Моите публикации
Тема Свят
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР