Все още пред човечеството стоят загадки от миналото, за които

...
Все още пред човечеството стоят загадки от миналото, за които
Коментари Харесай

Изследовател декодира ръкописа на Войнич! Вижте какво пише в книгата

Все още пред човечеството стоят загадки от предишното, за които никой не е дал обяснение, което да се одобри от всички. Те се считат за нерешени все още.

Една от най-мистериозните загадки е остарял феодален ръкопис, прочут като Ръкописът на Войнич, по името на Вилфрид Войнич, индивидът, който го е имал финален. Какво съставлява този неразчетен от хората до момента ръкопис и за какво толкоз дълго никой не намира отговор на тази мистерия?

Кратка характерност на ръкописа на Войнич

Ръкописът на Войнич е дребна брошура с текстове, която е невъзможна за разчитане. Тайнственият текст е писан през ХV век, а създателят му е незнаен. Смята се, че на първо време свитъкът е съдържал 272 страници, само че в този момент са непокътнати 240 от тях. Останалите са изгубени още преди антикварят Войнич да се снабди с ръкописа.

Текстът е написан с перо, а самата книга е илюстрирана с рисунки, оцветени с багра, някои от които са много жестоко направени. Смята се, че това се е случило в следствие, а не сега на писане на текста. Текстът е писан от ляво на дясно, както всекидневно се написа в Европа, само че пунктуацията, която е присъща за познатите езици, тук липсва. Писано е на писменост, която е незнайна, състои се от към 20-30 букви. Наличните към 35 хиляди хипотетични думи евентуално се подчиняват на някакви правила, само че езикът не наподобява на никой от европейските езици.

Книгата е датирана. Въглеродният разбор демонстрира, че годината на нейното основаване е 1420.

От самото разкриване на тази загадъчна книга тя е обект на интерес и старания от страна на криптографите и анализаторите - експерти и дилетанти, да я разчетат. Опитите на всички до в този момент са несполучливи.

Предположенията какво в действителност съставлява тази книга са безбройни.

Теории за същността на ръкописа на Войнич, които водят към разчитането на ръкописа

Някои считат, че това е хербарий за алхимици.

Други считат, че е шифровъчен алманах.

За някои откриватели езикът, на който е написана книгата, е неестествен език. Не са малко покровителите на теорията, че книгата е просто една мистификация.

Така или другояче, ползата към нея не стихва, както и опитите да бъде разчетена. Поредната сензационна вест е напълно прясна. Доктор Джерард Чешър е следващият откривател, който счита, че е разчел мистериозния ръкопис.

Теорията на Чешър за ръкописа на Войнич

Ученият счита, че езикът, на който е написана книгата, е проторомански език - един към този момент липсващ език, използван в миналото в района на Средиземно море.

Ученият счита, че книгата съставлява алманах с разнородна информация - за медикаменти, за бани, които имат лечебна роля, както и текстове по астрология. Всички те са предопределени главно за дами и обгръщат въпроси, които вълнуват дамите - за раждането, развъждането и възпитанието на децата съгласно католическите вярвания.

Според Чешър сборникът е писан от монахини от Доминиканския медал като управление за кралица Мария Кастилска. Тя е била кралица на Арагон и вуйна на Катерина Арагонска.

Доктор Чешър споделя, че ръкописът е на липсващ език, комбиниращ непознати с по-познати знаци. На ученият трябвали единствено за две седмици, с цел да го разгадае, само че за превода на целия ръкопис ще са нужни време и средства съгласно него.

За някои откриватели изказванията на Чешър са единствено една голословна и съмнителна рекламация, тъй като проторомански език просто няма.

Кой е прав, следва да разберем. Както и дали най-сетне ще можем да прочетем какво написа в ръкописа на Войнич.

Източник: sanovnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР