Все още няма обвиняеми, а по делото работи следовател от

...
Все още няма обвиняеми, а по делото работи следовател от
Коментари Харесай

Прокурорската проверка за кодовете на машините за вота вече е досъдебно производство

Все още няма обвинени, а по делото работи следовател от отдел " Киберпрестъпления ".

Ден преди деня за размисъл преди първия тур на локалния избор от несекретен отчет на ДАНС, с който ръководителят на Народното събрание срещна водачите на парламентарните групи, стана ясно, че заместник-министърът на електронното ръководство Михаил Стойнов е снимал с телефона си хеш кодовете на машините за гласоподаване, " с цел да си поиграе у дома ".

Забраненото машинното гласоподаване докара до митинги в деня за размисъл и тъжба до Върховния административен съд.

Съдът върна машините за балотажа, а незабавно по-късно прокуратурата стартира предварителна инспекция за нерегламентиран достъп до машините за гласоподаване - състав на компютърно закононарушение, прибавя БНР.

" Изследват се всички условия, които са посочени в справките на ДАНС за машинния избор. Изискани са компютри, машините за гласоподаване, на които са правени построяванията на кодовете ", изясни тогава заместител основният прокурор Мария Павлова и анонсира поредност от разпити на всички чиновници на институциите, които имат отношение към узаконяването на машините.

Въз основа на откритото от тях инспекцията е станала досъдебно произвеждане.

Скандалът с Михаил Стойнов се разви паралелно с изказвания за оказан напън над министъра на електронното ръководство Александър Йоловски.

По думите му той е бил притискан със закани от депутатите Кирил Петков и Божидар Божанов да подписва публичните поръчки с избрани компании. Сигнал за това до държавното обвиняване подадоха от " ИТН ".

Прокуратурата стремително образува досъдебно произвеждане за закононарушение по работа, а на Йоловски и фамилията беше назначена защита. По тази линия няма нищо ново, са обяснили от държавното обвиняване.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР