Все още не можем да се нарадваме на успеха на

...
Все още не можем да се нарадваме на успеха на
Коментари Харесай

Пореден повод за българска гордост

Все още не можем да се нарадваме на триумфа на Христо Грозев - проверяващият публицист, чиято работа е в основата на спечелилия Оскар за най-хубав документален филм " Навални ", а ето, че имаме нов мотив за горделивост.
 Оскари 2023, Христо Грозев,
България още веднъж в челните редици на Оскарите

Успехът, който реализираха " Навални " и Христо Грозев

" Времеубежище " на Георги Господинов влезе в дългия лист на номинираните книги за най-престижната литературна премия Букър, която се присъжда всяка година за съответна творба (за разлика от Нобел за литература, който се дава за изцяло творчество).

" Наградената творба би трябвало да е произведение, което приказва освен на нашето време, само че и такава, която ще издържи тестването на времето и ще стане част от пантеона на огромната литература ", написа в регламента на Букър. А е тъкмо такава.

В романа става дума за клиника за предишното, където възрастните хора, страдащи от деменция, могат да се върнат в предишното си на фона на все по-несъществуващото настояще. Английският превод е дело на Анджела Родел, която е номинирана дружно с Господинов.

" Времеубежище " получи ласкави рецензии от Guardian, Financial Times, New Yorker. Остава да забележим дали по този начин ще бъде оценен и от журито на Букър с ръководител Лейла Слимани. Победителят ще стане прочут на 23 май на специфична вечеря в Лондон, оповестяват ни издателите " Жанет-45 ".
 Снимка 610211

" Времеубежище " е разполагаем и във аудиоформат в платформата на Storytel с гласа на Владимир Пенев.
Източник: lifestyle.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР