Все още не можем да отстраним шефа на Държавната финансова

...
Все още не можем да отстраним шефа на Държавната финансова
Коментари Харесай

Асен Василев: В бюджета е заложено, че кризата свършва на 31 март, а чакаме нова вълна

Все още не можем да отстраним шефа на Държавната финансова ревизия. Това разяснява в предаването на Българска национална телевизия Бизнес.БГ служебният министър на финансите Асен Василев.

Не единствено аз, само че и много хора в министерството, се пробват да го намерят - има опити за телефонни позвънявания, най-малко 4 пъти опити да му доставят документите у дома, сега се работи с нотариус, който да му връчи това нещо. Мисля че на 1 юли цялото това нещо ще завърши, защото изтича избран период, в който в случай че не можем да го намерим, ще се смята за връчено цялото нещо, изясни Василев.

Това съгласно мен е първо неприятно законодателство, добави той.

Ако един човек тръгне да се крие по този метод и да не си прави работата - и тук въпреки всичко приказваме за шефа на Държавната финансова ревизия, който се крие и няма достойнството и доблестта да се появи, разяснява Василев.

Относно информацията, че 43% от държавните средства за последните 2 години са платени без конкурс за публични поръчки, Василев сподели, че се работи по план за изменение и допълнение на Закона за публични поръчки, само че за това би трябвало да има настоящ парламент. Успоредно с това работим и по методически инструкции и смяна в правилника за използване, добави Василев.

Фирмите са много, само че имаме една огромна централизация в огромни компании, които се занимават в строителство - " Автомагистрали " ЕАД, ДКК " Монтажи ", добави министърът.

Ние приготвяме план за актуализация на бюджета, изясни Василев.

Има огромна възможност, съвсем сигурност, да има една нова есенна вълна на ковид. Ако има такава, ще би трябвало много незабавно да се реагира с спомагателни разноски за здравната система, за бизнеса и всичко това в настоящия бюджет липсва. В настоящия бюджет беше заложено, че рецесията ще свърши на 31 март, разяснява Василев.

50-те лв. за пенсионерите ще продължат. Според мен обаче, те не би трябвало да продължат, а би трябвало да се направи актуализация на пенсиите, тъй че да влязат по един по-справедлив метод, счита финансовият министър.

Според нашите планове, има финансови средства за актуализация на пенсиите. До края на тази година това може да стане - безусловно.

Все още се чакат бюджетите на Национален осигурителен институт, добави министър Василев.

Относно средствата по мярката 60 на 40 за бизнеса, той изясни, че би трябвало да бъдат прецизирани като там, където е зелена зона с ниска заболеваемост да са едни, а в жълта или алена зона - други.

Третото огромно перо в актуализацията са ограниченията, свързани със здравната система.

Вчера /б.р. във вторник/ работихме с БЛС, с НЗОК, с Министерство на здравеопазването - доста дълга шестчасова работна среща, където се прецезира методиката за парите на медиците, която също е обвързвана със зелена, жълта и алена зона. Това нещо сега се остойностява, изясни Василев.

Тоест - концепцията на тази актуализация е да се приготви страната за една идваща рецесия. Ако се окаже, че няма потребност да се заплащат тези пари - всичко ще е наред, няма да имаме недостиг. Но в случай че се окаже, че тази рецесия пристигна - би трябвало да сме готови, безапелационен е министърът.

Малко над 2,7% напредък до края на годината предвижда Василев.

В момента се отправили запитвания към непознати търговски регистри, към непознати служби, с цел да подадат възможна съгласуваност или компании, в които други лица от листата на глобените по закона " Магнитски вземат участие ". В момента, в който получим тази информация може да се наложи актуализация на листата, разяснява още Василев.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР