Времето в неделя ще е предимно облачно и ветровито, но

...
Времето в неделя ще е предимно облачно и ветровито, но
Коментари Харесай

Облаци и вятър с малко слънце в неделя

Времето в неделя ще е най-вече облачно и прохладно, само че температурите ще са релативно високи - оптималните ще са сред 20 и 25 градуса, минималните - сред 8 и 13 градуса. На места ще има валежи от дъжд. По-съществени и съпроводени с гръмотевици ще са преваляванията по-късно след обяд и вечерта в западните региони и Южните Родопи.

Временни разкъсвания на облачността ще има основно в Източна България. Ще духа сдържан южен вятър, в Източна България и тук-там в подножията на север от планините ще е мощен и стремителен. Привечер вятърът в Западна България ще се ориентира от запад и ще отслабне.

Над Черноморието облачността ще е променлива. След обяд на обособени места ще превали и се чака дъждът да е пъстър (ще съдържа прахуляк от Сахара). Ще духа сдържан и мощен юг-югоизточен вятър. Максимални температури на въздуха ще е 18-22 градуса. Температурата на морската вода е 14-15 градуса.

Над планините ще е най-вече облачно. На места ще има превалявания от дъжд, по-късно след обяд и вечерта в масивите от Югозападна България ще са интензивни и съпроводени с гръмотевици. Вятърът ще е мощен, по откритите елементи и северните скатове и краткотрайно плевел, от юг. Остава топло, с оптималната температура на 1200 метра към 14°, на 2000 метра - към 8°.

Жълт код за мощен вятър е разгласен в 17 области на страната. Предупреждението за мощен вятър е в действие за областите Пазарджик, Пловдив, Кърджали, Хасково, Стара Загора, Габрово, Велико Търново, Сливен, Ямбол, Бургас, Търговище, Русе, Разград, Шумен, Варна, Добрич и Силистра. В тези региони ще духа сдържан и мощен вятър с пориви достигащи 20 – 25 м/с (70 – 90 км/ч.). В областите Благоевград и Добрич има разгласен жълт код за дъжд и гръмотевици.Там се чака през втората полива на денонощието да има интензивни превалявания, като тук-там количествата ще достигнат20 – 25 л/кв.м.

В понеделник вятърът ще се ориентира от северозапад и с него ще стартира бързо и сензитивно захлаждане, което до вечерта ще обхване Западна и Централна България. Там ще има и интензивни превалявания, съпроводени с гръмотевични стихии. Ще има и градушки.

Във вторник ще бъде много прохладно и хладно, най-вече облачно, към момента тук-там с превалявания. Със захлаждането в западната половина от страната в регионите с надморска височина над 900-1000 метра през нощта против вторник и във вторник ще вали сняг, в крайните западни региони границата на снега ще бъде и по-ниско.

В сряда ще стартира усъвършенстване на времето. Вероятността за превалявания е дребна, вятърът ще отслабне. Облачността ще е раздрана, краткотрайно ще понижава и до слънчево, в нощните часове – до ясно и се покачва вероятността за слана, основно в котловините. Дневните температури ще се покачат, само че ще са към момента по-ниски от нормалните за интервала.

Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР