Времето, в което живеем, може би е последното спокойно време.

...
Времето, в което живеем, може би е последното спокойно време.
Коментари Харесай

Тома Томов: Живеем в последното спокойно време, идват тъмни времена

Времето, в което живеем, може би е последното умерено време. Имам възприятието, че идват тъмни времена. Това разгласи в предаването „ Денят на живо” по Канал 3 журналистът и журналист Тома Томов в преглед на случилото се през към този момент изминаващата година, освен в България, а и в света.

Той засяга Франция и продължаващите митинги, които доведоха до голям брой вълнения. „ Аз помня онази гражданска война във Франция през 68 година. Тогава бе и чешката пролет. Ние младите бяхме срещу влизането на танковете в Прага, както и на страната на студентите в Париж. Европейският живот е това – непрекъсната битка и спор. Но какво се случва в този момент – явно е, че Макрон не е Де Гол, той не може да влезе в обувките на Де Гол. Де Гол в никакъв случай не би споделил за собствен телохранител „ той не ми е любовник”, в никакъв случай не би застанал в подчинено състояние пред тези, които го издигнаха. На него никой не можеше да му подреди нищо. Тръгна си, тъй като просто времето му свърши. Но сравненията са неудачни – както споделя Марк Твен – историята не се повтаря, тя се римува. Това, което е реалност – от Съединени американски щати през Европа, това, което става в Украйна, Русия, Близкия изток, Китай – целият свят сега е на една зона на неустановеност, на турболенция, на идване на неприятно време”, разяснява Томов.

Като образец за неустановеност той даде Доналд Тръмп в Съединени американски щати. „ Сега той реши, че изтегля американските войски от Сирия. И това тъкмо, откакто съветникът му по национална сигурност съобщи, че това би било стратегическа неточност. Военният министър, целият Сенат, надали не показаха сходна позиция. Бе декларирано, че Съединени американски щати ще седи там, до момента в който не се изтегли Иран. Но той е взел това решение. Дали ще го извърши, е различен въпрос”, добави журналистът, който е и национален визиите от Българска социалистическа партия.

Относно обстановката сред Русия и Украйна той разяснява: „ Това, което ще стане там е извънредно. Има струпване на стотици танкове, на самолети, на ракети. Само преди дни мина един британски транспортен съд, който прави проучване на Азовско море. Говори се за американски кораби, които ще влязат в Черно море. Те могат да се опитат да влязат и да стигнат и до Мариопол. Как ще бъдат спрени? Ако те тръгнат да вървят нататък ще се стигне до опция за огромен спор. И в Украйна имаме опция за огромен спор освен поради Порошенко – там има американски военни структури. Ако се стигне до сериозен спор, това може да спре „ Северен поток”, да спре „ Турски поток”, да пренареди цялата обстановка в Европа. От друга страна това, което става там е директно обвързвано с това, което става и на Балканите. Имаме поле с колосална гравитация – американска гравитация. Американците строят цех за полутечен газ в Александруполис, горе в Полша също. Те изрично желаят да вкарват газ. Освен това са и в множеството страни в НАТО. Със сигурност и Македония ще влезе в НАТО. Какво ще стане с Босна и Херцеговина, какво ще стане с Косово, което желае да има лична войска. Какво ще реши тогава Сърбия, зад която застава Русия? Всичко това е все едно Първата международна война – няколко месеца преди това”, добави Томов.

Той бе безапелационен, че Сърбия и Косово няма по какъв начин да се схванат. „ Навремето Милован Джилас споделяше, че Балканите е район на доста млади вулкани и те непрестанно избухват. Тук нищо не може да се реши толкоз елементарно. Това е мястото, където избухват войните”.

По думите му на Балканите има американска, европейска, съветска, турска и китайска гравитация. „ Т.е. всички тези огромни сили се стремят към надзор. Това още веднъж значи спор и то от доста огромен диаметър. И този спор година или две. Той ще дефинира живота на актуалното поколение”, сподели още Тома Томов и добави: „ Всичко може да се случи на Балканите”.

Относно бъдещето на Европейския съюз Тома Томов е безапелационен, че няма да се резервира в същия си тип. „ Това потомство, което е на власт в Европа, има да се оправя с колосални компликации. Аз персонално не виждам по какъв начин може Европа да се резервира в тоя тип, който е. Догодина има доста значими избори. Ще излязат нови водачи, нови хрумвания. Мисля, че в границите на 10 години Европа ще е неузнаваема. Със сигурност ще бъде неузнаваема и България. В рамките на няколко години доста неща ще бъдат променени”, сподели още депутатът.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР