Времето се стопля и става все по-подходящо за разходки и

...
Времето се стопля и става все по-подходящо за разходки и
Коментари Харесай

Най-интересните музеи в България

Времето се стопля и става все по-подходящо за разходки и къси екскурзии. Ако с изключение на да се разхождате, обичате и да научавате нови неща, тези 10 музея са подобаващи за идващото ви премеждие през уикенда. 

Музей на минното дело в Перник

Музеят е единственият подобен на Балканите. Разположен е в две от непокътнатите галерии на първия под земята рудник, прочут като " Старите рудници “ (1891 г.) В експозиционните камери на музея е показана историята на въгледобива за повече от един век.

Природонаучен музей " Диорама плиоценски парк “ в Дорково

Находището е най-голямото познато на палеонтолозите струпване на кости от над 30 типа животни на едно място. Открити са над 600 кости на 15 квадратни метра повърхност. Това е най-голямото палеонтологично находище на Балканите и втората най-значима експозиция в Европа. В центъра на експозиционната зала е сложена статуя на овернски мастодонт. 

Музей на африканското и азиатско изкуство в Трявна

Музеят показва част от дарението на българския ваятел Златко Паунов, живеещ в Съединени американски щати. Показани са повече от 200 експоната  от Непал, Тибет, Китай, Индия и някои африкански страни, датиращи от ІІ- ХХ век, най-вече с паметно предопределение. Статуетки на индуистки божества, паметни предмети, свързани с будизма, африкански маски са част от експонатите. 

Музей на файтона във Враца

В град Враца се намира единственият в България музей на файтоните. Той е част от експозицията " Традиционни транспортни средства и съвременно коларство "  в Етнографско-възрожденски комплекс " Софроний Врачански “. Ще видите колекция от файтони, карети и съвременни (за времето си) коли.

Музей на стъклото

Музеят на стъклото се намира в град Белослав, на брега на Белославското езеро. Той е ситуиран на мястото, където през 1893 година е открит първият стъкларски цех в България. Целта на музея е да се запазят и доразвият обичайните способи, употребявани в производството през годините. Там можете да наблюдавате проява, по време на която се създават ръчно духани произведения. 

Музей " Затвор " във Велико Търново 

Строителство на зандана, трансфорат в музей, стартира към средата на XIX в. През 1854 година той към този момент се употребява по предопределение. Експозицията е разгъната в приземния и на първия етаж. Направена е възстановка на интериора на три от килиите и карцера, функционирали по времето на битките за национално избавление. Затворници там са били значими персони като Филип Тотю, Стефан Караджа, Васил Левски, Тодор Каблешков, Бачо Киро, Георги Измирлиев и други.

Музеят на солта, Поморие

Това е единственият музей на солта в Източна Европа. Тук античната технология за рандеман на сол посредством слънчево изпарение на морска вода е показана в 20 декара настоящи солници. На място ще видите софтуерните интервенции и можете да разговаряте с майсторите солари. 

Корабът " Радецки " в Козлодуй

Легендарният “Радецки " е трансфорат в неповторим плаващ музей-параход. Музеят е напълно обвързван с живота и делото на Христо Ботев, с трагичната му крах, както и на неговата чета. Корабът музей има и картинна изложба, която се съхранява в салон първа класа на кораба и включва масата, на която Ботев написа своето велико писмо, както и мастилницата и перодръжката на капитана, управлявал кораба, когато той бил завзет от четниците.

Музей на щрауса в Брестница

Музеят на щрауса е в действителност дребна музейна колекция, част от фермата за щрауси " Сините щрауси ". В музея ще видите разнообразни типове яйца от щраус, пера, фотоси, както и скелет на щраус. До музея ще видите и същински щрауси, ему и други екзотични животни. 

Музей на киселото мляко

Голямата горделивост на село Студен извор, Трънско, е Музеят на киселото мляко, открит през 2007 година. Специално място в експозицията на музея е отделено на доктор Стамен Григоров - откривателят на бактерията " Бактериум Булгарикум ", която провокира квасенето на млякото и характерния му усет. На първия му етаж е изложена експозиция с забавни предмети, употребявани за приготвянето и съхранението на кисело мляко и млечни артикули в домашни условия.
създател: СЛАВА
...
Източник: slava.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР