Време за изненади има 4 часа преди изборите. Дали ПП

...
Време за изненади има 4 часа преди изборите. Дали ПП
Коментари Харесай

Социолози: 4 часа преди края на изборите ще дойдат най-големите изненади

" Време за изненади има 4 часа преди изборите. Дали Политическа партия и Демократична България или ГЕРБ ще са първи, това няма да е изненада и в двата случая. Данните сочат паритет. Не виждам каква изненада може да бъде. Колкото до участниците в идващото национално заседание, не виждам кое би могло да изненада мощно, в случай че някоя групировка не покаже интензивен пораства, която мерим с минимални шансове ", заяви социологът Димитър Ганев в ефира на Българска национална телевизия, разяснявайки обстановката с идните предварителни парламентарни избори на 2 април.
" Една акция може да предопредели резултата на всяка една групировка. Не сме ги видели още в багра, с цел да можем да кажем с решителност, кой би могъл да пораства и да падне. Трудно ще е на всички. Заради електоралната отмалялост, отиваме на пети път за 2 години. За това, че хората не виждат решение на политическата рецесия - всички тези фактори ги демотивира да упражнят правото си на глас ", сподели още той.
Попитан по какъв начин биха се показали дребните нови партии, да вземем за пример тази на Ива Митева и Любомир Каримански, Ганев сподели:
" За подобен вид субекти, общо взето се концентрират върху хора, които нямат твърди убеждения, за тях ще бъде мъчно освен да убедят хората да гласоподават за тях, а и изобщо да ги убедят да стигнат до изборната секция ".
" Има конспирация, още веднъж. Тепърва е следим по какъв начин се развива динамичността. Струва ми се, че в действителност има електорална отмалялост, все пак като че ли има едно малко по-различно политизиране, имаме една малко по-нова обстановка.
Имаме два доста съществени фактора, първия е обединението Политическа партия и Демократична България, за която имаше публично очакване още през 2021 година. Това малко или доста трансформира силите. Както има отпадащи от периферията на двете сили, причисляват се нови сегменти, които са от групата на нерешилите ", сподели на собствен ред социологът Добромир Живков.
Според мен ще имаме още един спомагателен подтик за електоралните процеси поради Магнитски, счита още Живков.
" Магнитски няма да даде въздействие върху резултата на Българска социалистическа партия. Що се отнася до ГЕРБ партията бе сложена под доста мощен напън и тя съумя да се стабилизира върху едно твърдо ядро от към 600 хиляди души, което се удостоверява. Това е броя която може да чака ГЕРБ. Кой знае каква вреда върху това твърди ядро няма да нанесе ", изрази мнение Ганев.
Според Живков " Магнитски " може да докара до по-силен проруски избор. " Може да има консолидация към Възраждане. Това ще бъде учредена теза в неговата предизборна акция ", разясни той.
Говорейки за опциите за съставяне на държавно управление след предварителния избор, Ганев разяснява:
" Не виждам по какъв начин ГЕРБ ще осъществя държавно управление с Демократична България и Политическа партия. Не виждам и по какъв начин ще се реши политическата рецесия след 2 април. Демократична България, влизайки в Политическа партия, в действителност тази алтернатива, за диалози с ГЕРБ, завършва.
Няма никакво подозрение, че Политическа партия дърпа обратно Демократична България в диалогичността. Голямата спирачка за образуването на този кабинет е точно идните локални избори, тъй като Демократична България си дават сметка, че в една коалиция с ГЕРБ, в случай че влязат във форма на съдействие с ГЕРБ, това ще се отрази доста тежко на техния резултат на локалните избори.
А за Политическа партия тези избори са структуроопределящи за бъдещето им през идващите 4 години. Ако те не съумеят да влязат в локалната власт устойчиво, те евентуално ще се лишат от възможностите си да са постоянен политически индивид в средносрочен и дълготраен проект ".
" Ясно е, че локалните избори са вероятността, където ще стане доста по-дълбокото преразпределение кой какви сили има сега. Затова след скорошните избори мъчно ще се случи каквото и да е договаряне, в случай че Политическа партия и ГЕРБ не се решат на постоянен кабинет във типа на надпартийна формула или експертен кабинет ", сподели на собствен ред Живков.
И двамата социолози обаче не изключиха разновидността за четвърти длъжностен кабинет на Радев след изборите на 2 април.  
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР