Време няма, трябва сравнително бързо да се стигне до договор,

...
Време няма, трябва сравнително бързо да се стигне до договор,
Коментари Харесай

Цветозар Томов: Ако не се стигне до договор, правим избори с наличните машини

Време няма, би трябвало относително бързо да се стигне до контракт, съобщи представителят на Централната изборна комисия (ЦИК) Цветозар Томов във връзка обезпечаването на машините за идните избори, съобщи БГНЕС.

Ако не се стигне до контракт, вършим избори с наличните машини, безапелационен е Томов. Той разясни, че ориентировъчният брой на секциите, в които сигурно ще има машинен избор, е към 9 600. Устройствата обаче към този момент не доближават за инсталирането на втора машина в най-натоварените секции. Фирмата-доставчик „ Сиела норма “ трябваше да обезпечи още 1 500 устройства за предварителния избор, откакто машинното гласоподаване стана наложително в секциите с над 300 гласоподаватели, само че изиска двойно повече пари от в началото оповестения от ЦИК бюджет.

„ Има решение на ЦИК, което е оповестено обществено. В него има оптималната цена. Това е мнението, договаряния над оптималната цена не се водят “, изясни Цветозар Томов.

От ЦИК са разчели 6,5 млн. лева, до момента в който от компанията упорстват за към 15 млн. лева Освен това от управлението ѝ обявиха мнение, че комисията прекалено много е забавила процедурата.

„ Нека не развиваме апокалиптичен сюжет, при който изборите се провалят поради 1500 машини “, прикани още Томов.

В секциите в чужбина машините ще бъдат доставена с дипломатическо карго, а задължението за това ще бъде на Министерство на външните работи. Самата доставка ще бъде под защита. „ В момента не съм в положение да отговоря на въпроса по какъв начин ще се провежда защитата на тези устройства в нощта преди изборите. Предстои да го обсъждаме “, разяснява още представителят на ЦИК. Машините ще дойдат пломбирани като гаранция против възможна непозната интервенция.

Цветозар Томов участва през днешния ден на едно трите пробни гласувания в столицата, на което гласоподаватели имаха опция да се срещнат с машините. Те са част от тестванията, с които комисията цели да придобие визия за това какъв брой време лишава гласуването, както и кои са компликациите, пред които се изправят гласоподавателите.

Експериментално на машини гласоподаваха най-вече възрастни хора, някои от които съумяха да се оправят под една минута. Друг пък се нуждаеха от указания. В деня на изборите член на секционната комисия също може да дава инструкции, в случай че гласоподавателят има усложнения, само че от отдалеченост и без да вижда какво става на екрана на машината.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР