Време е Европа да забрани търговията с предмети от слонова

...
Време е Европа да забрани търговията с предмети от слонова
Коментари Харесай

Европа да забрани търговията с предмети от слонова кост, призова наш евродепутат

Време е Европа да забрани търговията с предмети от слонова кост. Това съобщи евродепутатът Емил Радев (ГЕРБ/ЕНП) в позиция, изпратена до медиите.

Според него, търговията със слонова кост е намаляла от 2015 година, когато Европейски Съюз стана страна по Конвенцията за интернационална търговия със застрашени типове от дивата фауна и флора (CITES).

Намалението е резултат и от всеобхватния проект за деяние против трафика на диви животни. Той дефинира тактика за държавите-членки на Европейски Съюз да лимитират противозаконната търговия с тях. Доказано е обаче, че по този начин нареченият " лов за титли " зарежда противозаконния пазар и предизвиква търговията със слонова кост в международен мащаб.

Евродепутатът Емил Радев е измежду съвносителите на писмо, изпратено до комисар Кармену Вела, отговарящ за околната среда, морското дело и рибарството. По думите на депутата Европейският парламент неведнъж се е застъпвал за сходна възбрана, като най-скорошният апел това да се случи е изработен в резолюция по отношение на проекта за деяние на Европейски Съюз против трафика на диви животни, призната от Екологичен потенциал с извънредно огромно болшинство.

Смущаващо високо е равнището на бракониерството в международен мащаб, съгласно Радев. Международните незаконни организации са разкрили рентабилен бизнес в трафика на диви животни, защото рискът от хващане и следващи съществени санкции са релативно ниски, а икономическата възвръщаемост - доста по-висока. " Въпреки всички подхванати дейности в предишното, казусът към момента е налице. Това е явен знак, че се нуждаем от доста по-строги ограничения, които напълно да изкоренят тази порочна процедура ", добавя Радев.

Евродепутатът напомня, че Съединени американски щати забрани вносът на ловни титли по време на администрацията на Обама, само че администрацията на Тръмп подвигна тази възбрана при започване на месец март. Мотивът им беше, че ловът за титли в действителност подкрепя опазването на дивите типове, най-вече в Африка, защото лимитира бракониерството.

Според Радев, редица организации, най-вече в Съединени американски щати, където бизнесът с ловни сафарита е извънредно скъпо развлечение, преднамерено се концентрират върху критикуването на противозаконните действия, като по този метод сполучливо изместват полемиката от лова за титли.

През октомври 2016 година на конференция на CITES над 100 страни реализираха единодушие и приканиха за цялостно затваряне на всички законни вътрешни пазари за слонова кост. От началото на 2018 година Китай забрани търговията със слонова кост. През март Англия и Франция приканиха държавите-членки на Европейски Съюз за забранят вътрешната търговия със сурова или неотдавна резбована слонова кост.

Радев напомня, че все още Европейски Съюз е забранил единствено износът на слонова кост. Ако Европейски Съюз се съобрази с тези рекомендации, ще извърши и желанието и на редица африкански страни, които също приканват за възбрана на търговията със слоновата кост, която подхранва бракониерството. /news.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР