Вредните навици у децата не се появяват безпричинно, казват педиатрите

...
Вредните навици у децата не се появяват безпричинно, казват педиатрите
Коментари Харесай

Как да откажете детето от лошия навик?

Вредните привички у децата не се появяват неоснователно, споделят педиатрите

Гризането на ноктите е доста публикувано и най-често е знак за неспособността на детето да се разтоварва. Затова първият съвет към родителите е овреме да го учат да снема напрежението посредством придвижване и спорт.

Всяко събитие, което го превъзбужда, може да отключи нездравословния табиет. Може да е разлъка на родителите, промяна на жилището, потегляне на детска градина, шумна компания, късно лягане, дълго гледане на телевизия. Постарайте се да определите повода и да я отстраните. Възможно е вие самите да сте прекомерно нервни и детето да копира вашите дейности. Или сте прекомерно изискващи, или пък доста строго го наказвате. Възможно е да има потребност от промяна в връзките с други членове на фамилията, с връстници.

Не бива да наподобява, че отдавате огромно значение на неприятния табиет

Колкото повече му обръщате внимание, толкоз по-устойчив става. Детето подсъзнателно ви усеща и вътрешното му напрежение пораства. В никакъв случай не го наказвайте. Навикът е автоматизирано деяние, натискът във тип на закани и упреци единствено го затвърждава.

Дайте опция на детето да показва възприятията си. Десетки събития във всекидневието може да са го развълнували, а то да не е освободило страстите си. Гризането на ноктите е опит да се избави от психологическия дискомфорт благодарение на някакво нищожно деяние.

Наблюдавайте по кое време се демонстрира навикът. Ако си гризе ноктите, до момента в който гледа телевизия, му предложете да прави нещо друго, с цел да отвлечете вниманието му.

Източник: popantofi.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР