Връзката между кръвна група и личността е тема на дискусия

...
Връзката между кръвна група и личността е тема на дискусия
Коментари Харесай

Какъв тип човек сте според кръвната ви група

Връзката сред кръвна група и личността е тематика на полемика през последните години. Идеята, че кръвната група на човек въздейства на това какъв е той като темперамент, се заражда в Япония през 20-те години на предишния век и от този момент придобива известност в други страни като Корея и Тайван.

Въпреки упоритостта на тази концепция измежду необятната общност, няма научни доказателства, които да поддържат изцяло изказванието, че кръвната група е обвързвана с личността.

В момента системата ABO се употребява за установяване на кръвна група. Тя се основава на съществуването или отсъствието на А и В антигени на повърхността на алените кръвни кафези. По същия метод и на наличието или отсъствието на антитела в кръвната плазма. Четирите кръвни групи, произлизащи от тази подредба, са A, B, AB и O.

Както към този момент споменахме, от 20-те години на предишния век циркулира концепцията, че кръвната група на някого може да бъде обвързвана с неговата персона, заради разликите в химичния състав на кръвта или метода, по който работят избрани ензими. Предполагаемата корелация е следната:
Хора с кръвна група А: перфекционисти и деликатни Хора с кръвна група В: креативни и общителни Хора с кръвна група АВ: интуитивни и духовни Хора с кръвна група О: общителни и надеждни
Резултатите от разнообразни изследвания демонстрират забележителна връзка сред кръвната група и чертите на индивида, по-специално във връзка с постоянството. Трябва обаче да предупредим, че резултатите не са безапелационни и е добре да не се одобряват за чиста монета, най-малко до момента в който не бъдат получени по-точни научни доказателства.

В този смисъл на връзката сред кръвта и личността липсва солидна научна основа, още повече, в случай че се вземе поради, че в гореспоменатите проучвания не са взети под внимание аспекти като фамилна среда, травматични случки, социално-икономическо равнище и други.

Няма теоретичен консенсус по отношение на връзката сред кръвната група ABO и личностните черти, само че все пак, сред азиатското население сходна концепция наподобява е толкоз вкоренена, че може даже да повлияе на настройките. Подобно на това, което прави астрологията.

Връзката в действителност може да съществува, единствено че няма задоволително изказвания и обстоятелства, които изрично да я потвърждават.

Защо тогава толкоз доста хора считат, че кръвната група въздейства на личността? Няма еднопосочен отговор на това. Някои от вероятните аргументи са следните:
Желание за намиране на елементарни пояснения:  Някои избират да имат вяра в елементарни пояснения за комплицирани феномени. Когнитивни пристрастия:  Хората може да имат когнитивни пристрастия, които ги карат да имат вяра в хипотетични истини, без научни доказателства в поддръжка на тях. Погрешни вярвания:  Има неправилни вярвания по отношение на биологията и химията на човешкото тяло. Например, някои хора одобряват, че избрани субстанции в кръвта въздействат на мозъка по характерни способи, което е неправилно. Културно въздействие:  В някои страни, като Япония, Корея и Тайван, концепцията, че кръвната група характеризира личността, е доста известна. Тази догадка се поддържа посредством медиите, литературата и ежедневните диалози.
Важно е да се означи, че личностните черти се въздействат от разнообразни фактори, в това число генетика, образование, обучение и просвета, което няма връзка с кръвната група.



Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР