Връщайте се обратно, нямате шансове за убежище! Това е посланието

...
Връщайте се обратно, нямате шансове за убежище! Това е посланието
Коментари Харесай

ЕС към мигрантите от Африка: Връщайте се, тук нямате никакъв шанс

Връщайте се назад, нямате шансове за леговище! Това е посланието към мигрантите от парижката мини-среща на върха. Европейци и африканци са единни, че миграцията би трябвало да бъде спряна. Стига Европа да си заплаща, разяснява " Дойче веле ".

Френският президент откри политическия сезон след дългата лятна отмора с диалог на чаша кафе в градината на Елисейския замък. И в случай че тематиката не беше толкоз сериозна, човек би могъл даже да си намерения, че Еманюел Макрон е поканил немската канцлерка, министър председателите на Италия, Испания и Либия, както и президентите на Нигер и Чад да си приказват за това кой по какъв начин е прекарал лятната си отпуска. В Париж обаче те се бяха събрали, с цел да приказват за ориста на стотици хиляди хора - мигранти от Африка, които или са заклещени в Либия, или се готвят да тръгнат от родните си места по дългия и рисков път към Европа.

Новият френски президент бърза с реализирането на нова европейска бежанска и миграционна политика. Той желае да се показа пред сънародниците си като човек на действието на фона на стремително спадащия му рейтинг. Неговите посетители го поддържаха в декларираната цел - да бъде затворен главният средиземноморски маршрут за мигранти, които по опция би трябвало да бъдат спирани още в Африка и на място да им бъде разяснявано, че нямат никакви шансове да получат леговище, т.е. да останат в Европа.

При това Европейски Съюз втвърдява от ден на ден позицията си във връзка с мигрантските потоци и е податлив да загърби досегашните си запаси по отношение на изискванията в Либия и филантропичната обстановка в Северна Африка. Италия не желае да приема повече бежанци, веднага като те няма да бъдат разпределяни в други страни от общността. Испания пък внимава да не се трансформира в нов директен маршрут за бежанци, а немската канцлерка е решена да не допусне мигрантски потоци да тръгнат от Италия през Алпите за Германия. Все отново след по-малко от месец тя желае да завоюва парламентарните избори в Германия.

Успешна тактика?

Италия има съглашение с Либия, по силата на което либийската брегова защита може да залавя и връща назад в Либия мигрантите и бежанците. Още при започване на лятото френският президент Макрон разговоря с премиера на страната и шефа на бунтовниците и даже се опита да притопли остарялата концепция за основаването на " горещи точки " в Либия, Нигер и Чад за първична регистрация на претендентите за леговище. Създаването на големи лагери за заклещените в Либия африкански мигранти също към този момент не е табу. Още по-добре би било тези лагери да бъдат построени на южната либийска граница.

Колкото и да стачкуват във Върховния комисариат на Организация на обединените нации за бежанците и неправителствените организации, Европейски Съюз реши да затвори шлюзовете. И тази тактика действа: през юли в Европа са пристигнали доста по-малко мигранти през Средиземно море, в сравнение с през юни. На водещите европейски политици им е все едно какво става с хората в Либия, или с тези, които пътуват от Нигерия през пустинята. По-добре да не се задълбочаваме доста - това е мотото и на немската канцлерка, която от време на време е склонна да се ревизират недоволствата. Тя е безапелационна, че Либия би трябвало да съблюдава разпоредбите, само че никой не може, а и не желае, да прави някакви щателни инспекции. Новата бежанска и миграционна политика може да се похвали най-малко с един триумф: тя ограничи доста бизнеса на каналджиите и търговците на хора.

Срещата в Париж сподели, че Европейски Съюз е податлив да продължи капсулирането си, привличайки към общите старания за справяне с бежанската рецесия и директни страни като Нигер и Чад. Тяхната задача е да се погрижат мигрантите и бежанците въобще да не стигат до Либия. Двете страни са едни от най-бедните в света. Политическият надзор върху властимащите елити е слаб. Президентите на Нигер и Чад обаче са подготвени да сътрудничат - в случай че сметката е вярна. Разбирай - в случай че Европа си заплаща. Големите в Европейски Съюз също няма да се задълбочават толкоз доста и ще подминават предизвестията на Върховния комисариат.

Който желае по-добър живот, да се връща назад!

Според Организация на обединените нации, 70 % от преселниците са стопански мигранти. И никой не ги принуждава да напущат родните си страни. Това е аргументът, който се чува най-често в немската предизборна битка. И то освен от дяснопопулистката " Алтернатива за Германия ". Канцлерката Меркел може да бъде сигурна, че болшинството от гласоподавателите в Германия мисли по същия метод.

Затварянето на пътищата от Северна Африка към Европа носи доста преимущества на европейците: ще облекчи ситуацията на Италия и ще смъкна от дневния ред тематиката за разпределянето на мигрантите от Гърция и Италия в други страни от Европейски Съюз. Ако бъде затворен пътят по море, граничните контроли в Шенгенското пространство могат скоро да отпаднат.

В Париж натискът върху " крепостта Европа " беше отместен малко в посока към Африка. И Макрон, Меркел и другите ще отпразнуват това като победа. Но за мигрантите това се обрисува като горчива загуба.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР