Връщат бялата хартиена рецепта за антибиотици и лекарства за диабет.

...
Връщат бялата хартиена рецепта за антибиотици и лекарства за диабет.
Коментари Харесай

Само спешните медици ще предписват антибиотици и лекарства за диабет на хартиени рецепти

Връщат бялата хартиена рецепта за антибиотици и медикаменти за диабет. Предложението на здравното министерство е хартията да се употребява единствено от работещите в центровете за незабавна помощ до първи март следващата година. Идеята е дотогава здравните управляващи да обезпечат техническа опция на незабавните екипи да предписват медикаменти цифрово.

Кирил Аргиров работи във филиала на Спешна помощ в Куклен. Често се постанова да предписва медикаменти на пациенти от труднодостъпните родопски села. Фелдшерите обаче нямат достъп до Националната здравно-информационна система и на процедура не могат да издават електронни предписания за антибиотици и медикаменти за диабет:

" Единственият метод е да препращаме пациента към персоналния доктор. Той да се оправя към този момент с изписването на лекарства ".

От здравното министерство дадоха обещание да решат проблема с фелдшерите в къси периоди. Лекарите от центровете за незабавна помощ също не могат да предписват цифрово антибиотици и медикаменти за диабет, тъй като нямат електронни подписи, а в труднодостъпните села има проблеми с интернет връзката.

Кирил Аргиров, ФСМП - Куклен: " Или е доста слаб сигнала, или изобщо няма сигнал. Ние не може да се свържем с сътрудниците даже да стане някакъв случай. Аз не споделям, че безсистемно би трябвало да се изписват антибиотици, само че има обстановки, в които би трябвало. Но тази опция е отнета. "

Светослав Крумов - основен секретар на Българския фармацевтичен съюз: " Няма нито една тенденция или управление, както се споделя, които да изискват назначение на сходен вид терапия в колата за спешна помощ. "

От здравното министерство оферират хартиената рецепта да остане единствено за незабавните екипи до 1 март следващата година.

Светослав Крумов - основен секретар на Българския фармацевтичен съюз: " Абсолютно се оставя малка врата за злоупотреби и даже и да няма злоупотреби, няма никакъв надзор върху предписването и отпущането. "

За да няма злоупотреби, фармацевтите наложително би трябвало да ревизират дали рецептата е издадена от работещ в Спешна помощ. За задачата ще бъде направен лист, който ще е наличен онлайн.

Светослав Крумов - основен секретар на Българския фармацевтичен съюз: " Тези медицински лица не работят единствено в незабавните центрове. Те работят и в частни практики и в лечебни заведения. Как в аптеката може да се разграничи дали тази рецепта е издадена в изискванията на оказване на незабавна здравна помощ. Абсолютно. "

Спешни медици изясняват,че работата им е да транспортират пациенти в тежко положение до болница, и не се постанова да изписват терапия. Окончателно решение на здравното министерство за отчасти връщане на хартиената рецепта се чака през ноември.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР