Връщането на всички деца в клас очевидно не може да

...
Връщането на всички деца в клас очевидно не може да
Коментари Харесай

Николай Денков: Искаме най-късно във вторник всички ученици да се върнат в клас

Връщането на всички деца в клас явно не може да се случи с двуразовото тестване поради бавното идване на тестванията. Това съобщи в „ Тази заран " просветният министър Николай Денков. По думите му идват сред 2 и 3 пъти по-малко проби, като тези бройки стигат единствено за децата от 1. до 4. клас.

През последните дни имахме няколко диалога с министъра на опазването на здравето. Беше казано, че би трябвало да се промени заповедта, тъй че да се върнат учениците в клас. В момента се търси най-безопасният вид, сподели Денков.

Образователният министър разяснява, че е разисквано най-късно до вторник, 7 декември, всички деца да се върнат в клас. Искаме с наличните проби да осигурим връщането на всички възпитаници. Това значи тестванията, които се вършат сега или да се разредят - да се вършат веднъж в седмицата, или да отпаднат напълно, тъй че да има за тъмночервената зона, уточни той.

Денков съобщи, че за огромните възпитаници не е проблем да се тестват с елементарни, а не с щадящи. Точният брой на нужните проби обаче остава неразбираем поради единодушието на родителите. Той уточни, че не би трябвало да се понижава образователният материал поради онлайн образованието, а би трябвало да се обезпечи в допълнение време за децата, които по-трудно се оправят.

На въпрос за какво децата могат да отидат на ресторант или в мол, само че не и в учебно заведение, Денков съобщи, че това би трябвало да се попитат здравните управляващи. В момента, в който взеха това решение - ние бяхме в епидемиологичен гърмеж. Разбирам тяхното предпочитание да блокират епидемията, само че не разбирам за какво в последните 10 дни аз се почувствах сам в опита да се върнат назад децата, сподели Денков. По думите му няма чуваемост, че връщането в клас би трябвало да стане бързо. Грешката която направих е, че се предоверих, че ще има проби. Трябва да има механизъм, в който когато се разискват просветителни тематики, да има представител на МОН в Министерство на здравеопазването, разяснява още просветителният министър.

Той изясни, че се е почувствал като в капан - от една страна е имало заповед за тестване на учениците, а от друга - липса на такива. По думите му след среща при премиера Стефан Янев, се чака решение по тематиката през днешния ден или на следващия ден. Той посочи, че се разисква идната образователна година да стартира по-рано. Коментират се към момента другите разновидности.

Николай Денков съобщи, че по-трудният вид е да се удължи актуалната образователна година. Образователният министър уточни, че не е получил към момента покана да остане на поста в постоянен кабинет.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР