Враждуващите военни фракции в Судан постигнаха принципно споразумение за ново

...
Враждуващите военни фракции в Судан постигнаха принципно споразумение за ново
Коментари Харесай

Враждуващите страни в Судан постигнаха споразумение за примирие от 4 до 11 май

Враждуващите военни фракции в Судан реализираха кардинално съглашение за ново седемдневно помирение, което ще стартира в четвъртък, на 4 май и би трябвало да продължи до 11 май, заяви Ройтерс, като цитира изказване на външното министерство на Южен Судан, оповестено откакто нови въздушни удари и пукотевица в региона на Хартум нарушиха последното краткосрочно помирение, съобщи Факти.бг.

В изказването се споделя, че президентът на страната Салва Киир е подчертал значимостта на по-дългото помирение и на определянето на пратеници за мирните договаряния, с които и двете страни са се съгласили.

Не се знае до каква степен може да се разчита на обявеното съглашение за преустановяване на огъня от 4 до 11 май, подписано сред началника на суданската войска военачалник Абдел Фатах ал Бурхан и водача на паравоенните Сили за бърза поддръжка (СБП) военачалник Мохамед Хамдан Дагало, поради тежките нарушавания, които подкопаха предходните съглашения с дълготрайност от 24 до 72 часа, отбелязва Ройтерс.

Войната в Судан принуди 100 000 души да избягат в други страни, а боевете, които не престават към този момент трета седмица, основават филантропична рецесия, обявиха по-рано представители на Организация на обединените нации. Конфликтът рискува да докара до още по-тежки последици, защото бедните съседи на Судан се оправят с бежанската рецесия, а боевете затрудняват доставките на помощи в страна, в която две трети от хората към този момент разчитат на някаква външна помощ.

Египетският президент Абдел Фатах ас Сиси съобщи, че Кайро ще окаже поддръжка за разговора в Судан сред съперничещите си фракции, само че също по този начин " внимава да не се намесва във вътрешните работи " на страната. " Целият район може да бъде обиден ", съобщи той в изявление за японски вестник, до момента в който делегат на началника на суданската войска, който управлява една от враждуващите страни, се срещаше с египетски чиновници в Кайро.

Служители на Организация на обединените нации бяха декларирали, че ръководителят на Организация на обединените нации по въпросите на филантропичната помощ Мартин Грифитс има намерение да посети Судан през днешния ден, само че графикът към момента не е доказан.

Световната стратегия по прехраната на Организация на обединените нации съобщи през вчерашния ден, че възобновява работата си в по-безопасните елементи на страната след спиране при започване на спора, в който починаха някои чиновници на програмата.

Има заплаха рецесията да обхване целия район, предизвести Майкъл Дънфорд, шеф на Световната стратегия по прехраната за Източна Африка.

Командирите на воюващите фракции не демонстрират признаци за подготвеност да правят отстъпка, само че наподобява, че нито един от тях не е в положение да реализира бърза победа. Това поражда заплаха от нескончаем спор, който може да притегли външни сили, отбелязва Ройтерс.

Източник: struma.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР