Враждата заради войната в Украйна застигна и спорта. Украинска тенисистка

...
Враждата заради войната в Украйна застигна и спорта. Украинска тенисистка
Коментари Харесай

Вражда заради войната застигна спорта: украинска тенисистка отказа да се ръкува с беларуска -

Враждата поради войната в Украйна застигна и спорта. Украинска тенисистка отхвърли да се ръкува с беларуска състезателка след края на мача им. Двете се поздравиха едва-едва, докосвайки отдалеко ракетите си. Това се случи през вчерашния ден на един от най-големите и влиятелни шампионати в света, част от Големия шлем – Откритото състезание на Съединени американски щати.

Мачът бе сред украинката Марта Костюк и беларуската Виктория Азаренка във втория кръг на шампионата. Спечели го Азаренка с 6-2, 6-3. След края му двете единствено допряха ракетите си през мрежата. Обичайното здрависване и замяна на благодарности нямаше. Костюк даже избягваше да огледа Азаренка.

Беларус е основен съдружник на Руската федерация във войната ѝ против Украйна.

Да подаде ръка на беларуската Азаренка не би било „ вярното нещо “ – разяснява Костюк след мача, представена от Би Би Си. Самата тя предизвестила Азаренка с SMS авансово, че след мача няма да ѝ стисне ръката на мрежата, както се прави всекидневно.

„ Всеки се пробва да бъде супер изкусен по отношение на това. Моята нация е убивана всеки ден “ – декларира Костюк.

20-годишната украинка разкритикува и плануваното включване на Азаренка в благотворителен шампионат в интерес на Украйна в Ню Йорк предходната седмица. Впоследствие Азаренка се отдръпна.

Сега тя споделя, че не е била сюрпризирана от решението на Костюк да не ѝ стисне ръката след мача. Предпочита да не драматизира: „ Не мисля, че е значимо да се основава огромен проблем от това. Аз постоянно депозирам ръка на съперничките си “, споделя двукратната шампионка от Големия шлем Азаренка.

Костюк е родена в украинската столица Киев. Световната №65 е измежду най-гласовитите тенисисти, когато става въпрос за войната, и постоянно акцентира опустошителното въздействие върху украинците, породено от съветската инвазия.

През април тя стана един от няколкото украински играчи, които приканиха съветските и беларуските тенисисти да бъдат изгонени от шампионатите на мъжката и женската асоциации по тенис, в случай че не осъдят обществено войната.

" Имам възприятието, че не познавам нито един човек, който да е осъдил обществено войната и дейностите на своето държавно управление. Не усещам, че мога да поддържа това - сподели Костюк. - Имахме страховит мач, не ме разбирайте неправилно. Тя е страхотна състезателка, почитам я като състезател, само че това няма нищо общо с нея като човешко създание. "

В предишното някогашната №1 в света Азаренка е имала другарски връзки с беларуския президент Александър Лукашенко, основен съдружник на съветския си сътрудник Владимир Путин.

33-годишната Азаренка не е осъждала категорично войната, само че постоянно приканва за нейното преустановяване и споделя, че е желала да взе участие в събитието „ Тенисът играе за мир “ на US Open предходната седмица. Но след рецензиите от Костюк и други украински играчи американската асоциация по тенис заяви, че Азаренка няма да взе участие „ поради чувствителността “ на въпроса.

„ За мен това е безсмислено. Защо да не вземам участие в филантропична помощ за народ, който в действителност страда сега? Дори не бих се замислила дали да го направя - разяснява след това Азаренка. – Мислех, че това е жест, който демонстрира ангажираност. Не съм сигурна за какво не беше общопризнат по този метод. Не желая да осъждам, това е, което се случи. Не желая да насилям нещата. Няма да отида и да кажа: „ О, по какъв начин посмяхте? “ Това не е моето нещо. Моето нещо е да отида и да предложа моята помощ. Това е. “

Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР