Връчването на мандата на 30 юли е противоконституционно, нелегитимно и

...
Връчването на мандата на 30 юли е противоконституционно, нелегитимно и
Коментари Харесай

Хаджигенов определи като нелегитимно и нищожно връчването на мандата на ИТН

Връчването на мандата на 30 юли е противоконституционно, нелегитимно и незначително. То би трябвало да бъде осъществено още веднъж при съблюдаване на Конституцията и другите правила, тъй като Слави Трифонов няма право да предлага претендент за министър председател. Това написа в персоналния си Facebook профил юрист Николай Хаджигенов от " Изправи се БГ! Ние идваме ".

" Не познавам господин Пламен Николов, от представянето му в " Панорама " ми се стори приветлив, доброжелателен, общителен човек, който би желал да се хареса на повече хора, а не да влиза в борба. Е, да, правилно, че му липсва главното за министър председател – политическото водачество и визионерство, политическия, а даже и просто публичен опит, а даже и най-малко общата политическа просвета. Ясно е, че не може политик да не знае кои са страните по Преспанския контракт в разгара на рецесията и публичния интерес към Македония. По-смущаващото е неналичието на какъвто и да било опит в отбрана на публични дела, на правила, на позиции. Смешен бе опитът му за изплъзване, сравнявайки своите " борби "  с тези на министър Василев ", написа Хаджигенов.

Според него, вероятно  " индивидът може да има бъдеще като управител, а за какво не и в науката, само че към този момент не е посочил никакви данни за политик и общественик ". Той обаче изрази подозрение дали е спазена Конституцията при посочването на претендента и връчването на мандата. " Въпросът е: Има ли право Слави Трифонов да предлага претендент за министър председател? Струва ми се, че отговорът е категоричен – не, няма право. Ясно е, че Има Такъв Народ има най-голямата парламентарна група и според чл.99, ал.1 на Конституцията, Президентът връчва на излъчено от нея лице първия мандат. Но КОЕ Е ЛИЦЕТО, имащо право да получи мандата? Мисля, че Конституцията е ясна – това не е лице, несъмнено от Председателя на съответната партия (в случая Ст.Т.), нито от управителния и орган (Националния съвет). Това е лице, " посочено от най-голямата по бройка парламентарна група "  (Конституцията, чл.99).
Посочен ли е Пламен Николов от Парламентарната група на Има Такъв Народ? Изглежда, че отговорът е: " НЕ ". Изводът – връчването на мандат за министър председател на Николов евентуално е нелегитимно, защото е в несъгласие с Конституцията. Няма данни Парламентарната група Има Такъв Народ да е гласувала господин Николов да получи мандат за сформиране на държавно управление, представители на Има Такъв Народ не знаят за такова гласоподаване ", написа Хаджигенов. 

По думите му, изводът е явен – " мандатът е връчен непозволено ". " Тук, явно, има пропуск и на президента Радев и неговата администрация.
Какво следва тогава? Имаме забавен парламентарен проблем. Струва ми се, че мандатът би трябвало да се върне и да се връчи още веднъж на разположение, излъчено законно от съответния орган. Този орган (Парламентарната група) може да дефинира отново Пламен Николов, но може и друго лице. Става малко комично, но като недоглеждат.... Впрочем, по-добре комично, в сравнение с трагикомично ", отбелязва Хаджигенов.

 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР