Войната за цената на суровия петрол, обявена от Рияд през

...
Войната за цената на суровия петрол, обявена от Рияд през
Коментари Харесай

Петролните разпри застрашават щатски дългове за 110 млрд. долара

Войната за цената на суровия нефт, оповестена от Рияд през уикенда, слага в риск облигации за съвсем 110 милиарда щ. $, продадени от компании от американския енергиен отрасъл. Цената на книжата е паднала, следвайки срутва на петролните котировки на 9 март откакто вложителите са се усъмнили, че ще получат назад парите си. С което са изпратили облигациите в категорията на проблематичните отговорности.

Почти 12% от издадените от щатски компании от газовия и петролния бранш корпоративни дългови бумаги за общо 936 милиарда щ. $ сега се търгуват с рентабилност, която е с над 10% по-висока в сравнение с американските държавни облигации, сочат данни на ICE Data Services. Това е обичайно употребяваната формулировка за идни труди времена. При най-рисковите длъжници с рейтинг под "ВВВ " и "боклук " (junk), които са емитирали бумаги за 175 милиарда щ. $ от общото количество, проблематичните отговорности са нарастнали до съвсем две трети. Което, по оценка на анализатори, несъмнено е важен риск за обслужване на дълга.

Ценовата война на петролния фронт нанесе тежък удар на производителите на шистово гориво в Съединени американски щати, множеството от които се борят да помпат по-големи количества нефт на ръба на опциите си да покриват индустриалните разноски. Облигации за 477 млн. щ. $ с падеж през 2022-а, продадени от записаната в Денвър SM Energy, са изгубили над 50% от пазарната си оценка при започване на седмицата, падайки от 90 цента за $ на 6 март до 42 цента на 9 март. А книжата на компаниите от Хюстън - Callon Petroleum и Oasis Petroleum, са се обезценили с по над 40 цента за всеки изискуем $.

Усложнената конюнктура оказва въздействие и върху дълга с по-висок рейтинг. Например, облигационната емисия на Occidential Petroleum с номинал 1.5 милиарда щ. $ и падеж през 2029-а, поевтиня внезапно при започване на седмицата и откакто на 6 март се котираше за 97 цента за $, на 9 март цените бяха 72 цента за $, а ден по-късно се покачиха до 77 цента за $ откакто компанията разгласи, че ще ореже дивидентите.

Анализаторите от дълго време предизвестяват, че смяна на доверието на вложителите ще ограничи опциите на компаниите да рефинансират отговорностите си. Дългови бумаги за съвсем 27 милиарда щ. $, издадени от щатския газов и петролен отрасъл, имат падеж през тази година, по данни на S&P Global.

Резките пазарни придвижвания донесоха съществени загуби и на някои вложители. Например, мениджърът на активи от Ню Джърси - Lord Abbett, който държи над 10% от обезценените облигации на SM Energy и Oasis Petroleum в портфейла на един от фондовете си, е изгубил по-голяма част от едногодишните приходи на фонда единствено за един ден. А Franklin Income Fund, който има 51% от дълговата емисия на Chesapeake Energy с номинал 2.2 милиарда щ. $ и падеж през 2025-а, чийто котировки паднаха от 40 цента за един $ на 17 цента за $ на 9 март, е натрупал загуби от вложението си в размер на 11.2% от началото на годината.

Ако упоритостите на воюващите страни да смъкват фрапантно цените на доставките за някои клиенти и да наводнят пазара с нефт от април нататък се осъществят на процедура, дълговите проблеми ще се задълбочат, освен това освен за американските компании.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР