Войната вече се отразява върху българската икономика. Предприятията, които изнасят

...
Войната вече се отразява върху българската икономика. Предприятията, които изнасят
Коментари Харесай

Войната вече се отразява върху българската икономика

Войната към този момент се отразява върху българската стопанска система. Предприятията, които изнасят и за Русия, и за Украйна не знаят нито какво ще се случва с доставките им, нито дали ще си получат парите. Около 20 % от продукцията на едно от предприятията се насочва към Русия, Украйна и Беларус.

„ Имаме блокирани камиони на границата сред Румъния и Украйна и сега изчакваме някакво политическо решение да бъдат освободени камионите и да бъдат върнати в България. Очаквам заплащане в днешния ден. На този стадий имам удостоверение от съветските контрагенти, че ще стане, само че какво ще се случи в околните няколко дни - нямаме информация “, съобщи пред БиТиВи прокуристът Росен Димитров.

Бизнес сътрудниците от Украйна не знаят дали изобщо ще продължат да работят, с цел да употребяват акумулаторните акумулатори, които са поръчани и направени.

„ Контрагентите в Украйна са в Харков. В момента нямат никаква информация какво се случва. В бомбоубежище са и контакт ще имаме най-малко след 2-3 дни “, добави Росен Димитров.

На фона на всичко това в завода са обезпокоени и от резултата, който рецесията ще има върху цените на природния газ, употребен в производството. През последните дни стойностите на синьото гориво на нидерландската борса от която зависят цените у нас, се покачиха с към 70%. Днес се поуспокоиха, само че е под въпрос дали декларираното от " Булгаргаз " поевтиняване за началото на март ще се случи.

„ Въпреки понижението, през днешния ден евентуално цената на природния газ за България ще се увеличи от март месец. Ако се стигне до разгръщане на спора и физическо спиране на доставките, военни дейности и компрометиране на директната инфраструктура, то тогава ще забележим растеж на цените какъвто даже и не сме сънували “, разяснява енергийният специалист Мартин Владимиров.

Съветът на специалистите е държавното управление още през днешния ден да изготви проект Б и да сключим общо съглашение с Гърция, Турция и Румъния за различни доставки на газ. Те обаче са лимитирани и е доста значимо кой пръв ще се добере до тях.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР