„Войната в Украйна усложнява глобалната продоволствена несигурност, която вече се

...
„Войната в Украйна усложнява глобалната продоволствена несигурност, която вече се
Коментари Харесай

Заради Русия ни чака масов световен глад, предупреждава ООН

„ Войната в Украйна усложнява световната продоволствена неустановеност, която към този момент се утежнява от стоплянето на температурите и пандемията от ковид “, добави той в тирада по време на среща на върха на Организация на обединените нации в Ню Йорк.

„ Само за две години броят на хората с тежка продоволствена неустановеност се е удвоил - от 135 милиона преди пандемията до 276 милиона през днешния ден, а повече от половин милион души живеят в условия на апетит, което е нарастване от над 500 % от 2016 година “, посочи Гутериш, представен от БГНЕС.

Преди нахлуването на Русия в Украйна, Киев изнасяше 4,5 милиона тона селскостопанска продукция на месец през своите пристанища – 12 % от пшеницата на планетата, 15 % от царевицата, и половината от слънчогледовото масло. Заради окупираните пристанища в Одеса, Черноморск и други, износът се реализира посредством претрупани сухопътни направления, които са надалеч по-малко ефикасни.

Гутериш прикани Русия да освободи украинския експорт на зърно, и сподели още, че съветските храни и торове „ би трябвало да имат цялостен и безграничен достъп до международните пазари “. Русия е водещият в света снабдител на основни торове и газ.

Торовете не са обект на западни наказания, само че продажбите са прекратени от ограниченията, подхванати против съветската финансова система.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР