Войната в Украйна и ковид-пандемията разбира се се отразиха на

...
Войната в Украйна и ковид-пандемията разбира се се отразиха на
Коментари Харесай

В търсене на туристи: България се отваря към страните от Централна Азия

Войната в Украйна и ковид-пандемията несъмнено се отразиха на туристическия отрасъл у нас. Липсата на почиващи от Русия и Украйна наложи търсенето на нови пазари. Сред тях са централноазиатските страни Казахстан и Узбекистан.

Българското министерство на туризма вижда благоприятни условия за привличане на туристи от Казахстан и Узбекистан у нас. Браншът обаче е песимистичен, защото и други страни от района се борят за летовници от Централна Азия.

" Ние от тези страни при остарялата система посрещахме много туристи, само че тогава връзките бяха други и тези хора не можеха да вървят примерно в Турция на морски ваканционен туризъм. Разстоянията са съвсем едни и същи, единствено че Турция има едно огромно преимущество и това е визовият режим ", съобщи проф. Стоян Маринов, Варненска туристическа камара.

Туроператорите споделят още, че туристи от Казахстан и Узбекистан могат да бъдат привлечени не толкоз за морски и ваканционен туризизъм, що се касае за познавателен и авантюристичен. Други са скептични. Заради неналичието на чартърни полети от централноазиатските страни до България.

" Туристи от тези страни мъчно биха могли да дойдат при нас, няма директни полети. България е безусловно непозната там и даже да дойдат хипотетично те биха пристигнали за един доста къс сезон, през който не биха представлявали интерес за българския туризъм ", добави Венцислав Танчев, хотелиер и туроператор.

България търси благоприятни условия да компенсира неналичието на туристи от Русия и Украйна поради войната. Привличането на летовници от други страни обаче се оказа сложна задача.

" Със сигурност съветският пазар известно време, да не кажа много време, се обрисува да бъде по този начин нулев, макар че имаме руснаци, които идват през Истанбул ", сподели още Павлин Косев, Варненска асоциация на ресторантьорите и хотелиерите.

През предишния сезон браншът опита да навакса загубите като заложи на вътрешния пазар. На първите места измежду задграничните туристи у нас се подредиха жителите на Румъния, Полша и Германия. За да може през новия сезон измежду тях да се наредят и страните от Централна Азия, ще би трябвало да се положат съществени услия, в това число в региона на рекламата.

Репортер: Петко Петков
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР