Войната на Русия в Украйна придоби ново измерение след експлозиите,

...
Войната на Русия в Украйна придоби ново измерение след експлозиите,
Коментари Харесай

Игрите на глада. Какво се случи в Севастопол, за да се откаже Русия от зърнената сделка

Войната на Русия в Украйна закупи ново измерение след детонациите, които нанесоха вреди на съветския черноморски флот в Севастопол на 29 октомври. В резултат на тях от договорката за износ на зърно и заплаши света с нова рецесия и апетит.

с посредничеството на Организация на обединените нации през юли, разреши на Украйна да изнася зърно от своите пристанища по време на войната. Москва обаче реши да го приключи, като упрекна Киев за " терористична " офанзива с дронове по няколко съветски военни кораба в събота. Украйна отхвърли обвиняванията и сподели, че Кремъл оправдава по този начин излизането си от договорката - нещо, за което предизвестява нееднократно.

Въпреки хода на Москва, Организация на обединените нации заяви в понеделник, че се е договорила с Турция и Украйна да бъдат пропуснати 354 500 тона зърно.

А турският президент Реджеп Тайип Ердоган - един от основните архитекти на съглашението, сподели:

" Въпреки че Русия работи нерешително, ние уверено ще продължим напъните си да служим на човечеството “.

Европа и Съединени американски щати към този момент приканиха Русия да преразгледа своето решение, откакто Украйна сподели, че в Одеса е блокиран корабът Ikaria Angel с 40 000 тона зърно за Етиопия в границите на Световната продоволствена стратегия на Организация на обединените нации.

" Русия е единствената отговорна за това, че храната ще стане по-скъпа от Западна Африка до Източна Азия, хората в Етиопия, Йемен или Сомалия са изправени пред пагубен дефицит на храна. Партньорите се пробват да убедят терористичната страна да забави малко изнудването. Но дали това е реалистично? ", сподели президентът на Украйна Володимир Зеленски .

Спирането на украинския експорт би засилило към този момент високата световна инфлация. Случващото се към този момент накара фючърсите на пшеницата в Чикаго да скочат с съвсем 6% на 31 октомври, а царевицата нарастна с повече от 2%.
Как се стигна дотук
В 4,20 часа на разсъмване на 29 октомври мощни детонации раздрусаха залива на Севастопол - най-големият град в нелегално анексирания през 2014 година от Русия Кримски полуостров.

В обществените мрежи се появиха видео записи, за които се твърди, че демонстрират детонациите в събота заран в Севастопол.

Местните управляващи оповестиха, че кораби на Черноморския флот са отблъснали офанзива на безпилотни летателни апарати, поради което пристанището и методът към него бяха затворени за дълги часове.

Съветникът на украинския президент Володимир Зеленски - Антон Герашченко, заяви, че са били изумени четири кораба, измежду които и новият флагман на съветския черноморския флот - фрегатата " Адмирал Макаров " , въпреки да дефинира информацията за нея за " непотвърдена ". От този транспортен съд съветските военни могат да изстрелват крилати ракети " Калибър ", с каквито се счита, че на 14 юли бяха убити 27 души в град Виница.

Руското министерство на защитата обаче заяви, че при офанзивата е обиден единствено съветският миночистач " Иван Голубец " и леко са развалени пристанищни уреди.

В понеделник съветското министерство на защитата заяви, че е извадило и анализирало остатъци от дронове, употребявани за офанзивата в Севастопол.
Според Москва те са били оборудвани с навигационна система, прoизведена в Канада.

Военното министерство в Москва упрекна Украйна, че е направила нахлуване с 16 дрона - девет летящи и седем морски.

" Възстановената информация в паметта на навигационния правоприемник демонстрира, че изстрелването на надводните дронове е било от крайбрежията край Одеса ", се споделя в формалното изказване.

Според Русия дроновете са се движили в зоната за сигурност към " зърнения кулоар ", преди да сменят курса си към морската база в Севастопол, а един от тях евентуално е пуснат от самата зона за сигурност към зърнения кулоар.

" Това може да е индикация, че първичното изстрелване е от един от гражданските кораби, изпратен от Киев или западните му настойници, с цел да реализира експорт на селскостопански артикули от украинските пристанища ", споделиха още от Москва.

Обвиненията на Русия обаче не се ограничиха единствено до Украйна. Според Москва украинските военни, направили " терористична офанзива ", са били подготвени от експерти от английските военноморски сили в Очаков, Николаевска област. Според съветското военно министерство представители на това английско поделение са забъркани и в " планирането, подсигуряването и реализирането на терористичния акт в Балтийско море от 26 септември т. година, когато бяха взривени газопроводите " Северен поток " и " Северен поток-2 ".

Лондон отхвърли изказванията на Москва.

" За да отклони вниманието от пагубното справяне с противозаконното настъпление в Украйна, съветското министерство на защитата прибягва до прокарването на погрешни изказвания от героичен мащаб ", сподели представител на английското военно ведомство в Лондон .

Москва реагира със известието, че си в договорката за " неустановен период ", потвърждавайки, че към този момент не може да " подсигурява сигурността на цивилни кораби ". Според нея атакуваните кораби са подсигурили сигурността на " зърнените коридори ".

От Украйна отхвърлиха това и приканиха " да се огледа картата, с цел да се види, че сред коридора, по който корабите със зърно пътуваха, и Севастопол има разстояние от към 220 км ".

Украинските управляващи даже показаха позиция, че Русия носи отговорност за детонациите, които да употребява като опрощение за преустановяване на присъединяване си в съглашението - ход, който подкопава напъните за облекчение на международната продоволствена рецесия

Според Антон Герашченко причина за детонациите е било невнимателно боравене с взривни субстанции.

" Руснаците са в подобен потрес, че още не знаят по какъв начин да рапортуват за това на Путин! ", написа той.

„ Суспендирайки присъединяване си в договорката със зърно под подправен предлог за детонации на 220 км от зърнения кулоар, Русия блокира 2 милиона тона зърно на 176 кораба , които към този момент са в морето – задоволително, с цел да изхрани над 7 милиона души. Русия е възнамерявала това много по-рано “, разяснява външният министър Дмитро Кулеба в Туитър.

Според първия посланик на Украйна актуалната опашка от кораби със зърно се е натрупала в Черно море от септември, „ когато Русия стартира съзнателно да забавя действието на коридора и да се стреми да подкопае договорката “.

„ Русия от дълго време взе решението да възобнови игрите на глада и в този момент се пробва да го оправдае “, сподели още Кулеба.

Той добави, че " тази поредна измислена история приказва повече за разногласията вътре в съветското държавно управление, в сравнение с за Запада ".

Междувременно Съединени американски щати упрекнаха Кремъл в „ превръщането на храната в оръжие ", с цел да завоюва въздействие при несполучливата си инвазия в Украйна. Лично президентът Джо Байдън назова решението на Москва „ безусловно възмутително “.

Генералният секретар на Организация на обединените нации Антонио Гутериш е „ надълбоко угрижен “ и желае да избави договорката, като организира интензивни контакти за анулация на прекъсването на съглашението, сподели негов представител на 30 октомври.

Русия изиска Съветът за сигурност на Организация на обединените нации да се събере на съвещание.

Украйна е един от най-големите експортьори на зърно в света. Спирането на износа след началото на войната докара до скок в цените на храните и провокира безпокойствие измежду страните в Близкия изток и Африка. Затова в този момент целият свят следи осъществяването на " зърнената договорка ".
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР