Война в Украйна: Боен ас и двама други пилоти загинаха при катастрофа във въздуха

...
Един от най-известните изтребители в Украйна и двама други летци
Коментари Харесай

Един от най-известните изтребители в Украйна и двама други летци бяха убити във въздуха катастрофа.

Андрий Пилшчиков спечели слава, като участва в битки над Киев по време на ранната фаза на руската инвазия.

Украинските военни нарекоха смъртта на летците "болезнени и непоправими" загуби и отдадоха почит на Пилщиков като пилот с "мега знания и мега талант".

Катастрофата включваше два учебни самолета L-39, летящи над Северна Украйна.

В момента се разследва дали правилата за подготовка на полета не са били спазени правилно, което е довело до катастрофата в петък в Житомирска област. Регионът е западно от столицата Киев и на стотици километри от фронтовата линия.

Президентът Володимир Зеленски потвърди смъртните случаи в нощното си видеообръщение, като каза, че страната „никога няма да забрави никого, който защити свободното небе на Украйна“.

Миналата есен, когато Русия изстреля стотици крилати ракети и дронове по Украйна, Пилшчиков – който летял под позивния "Джус" - говори с BBC за натиска, който е изпитвал като пилот на изтребител МиГ-29, натоварен да се опита да прихване смъртоносните оръжия, преди да ударят.

"Прихващайки крилатите ракети, вашата мисия е да спасявате живота на земята, да спасявате града. Ако не сте в състояние, е ужасно чувството, че някой ще умре. Някой ще умре за минути, а вие не сте Не предотвратявайте това“, каза той.

Той също така говори за своята „мечта“ през целия си живот да се присъедини към украинските военновъздушни сили, което виждаше като своя „мисия“.

Мелания Подоляк, приятелка на Пилщиков, също потвърди смъртта му, публикувайки изображение на значката му на военновъздушните сили в социалните медии.

Тази публикация в Twitter не може да бъде показана във вашия браузър. Моля, активирайте Javascript или опитайте с друг браузър. Вижте оригиналното съдържание в Twitter. BBC не носи отговорност за съдържанието на външни сайтове. Пропускане на публикация в Twitter от Мелания Подоляк

Разрешаване на съдържание в Twitter?

Тази статия съдържа съдържание, предоставено от Twitter. Искаме вашето разрешение, преди да се зареди нещо, тъй като те може да използват бисквитки и други технологии. Може да искате да прочетете и преди да приемете. За да видите това съдържание, изберете „приемам и продължавам“.

Приемам и продължавам BBC не носи отговорност за съдържанието на външни сайтове. Край на публикацията в Twitter от Мелания Подоляк

The катастрофите и смъртните случаи са голямо разстройство за Украйна, тъй като се готви да получи до 61 изтребителя F-16 от своите съюзници, в опит да засили контранастъплението си.

Очаква се обучението за управление на F-16 да отнеме около пет месеца.

Американското решение по-рано тази година да достави самолети F-16 представлява обрат. Това е така, защото САЩ и техните съюзници в НАТО - които по-рано изключиха този ход - се страхуваха, че това ще доведе до по-нататъшна ескалация с ядрено въоръжената Русия.

A Говорителят на военновъздушните сили на Украйна, Юрий Игнат, отдаде почит на Пилщиков в изявление, публикувано на страницата му във Facebook.

"Преди една година в САЩ Андрий се срещна с Американските правителствени служители повдигнаха въпроса за спешните нужди на военновъздушните сили, бяха в постоянен контакт с калифорнийските пилоти и бяха основният двигател на застъпническа група, насърчаваща много решения относно [доставките] на F-16“, каза Игнат.

"По време на войната той даде десетки интервюта за западни медии, защото знаеше добре английски, като най-важното беше темата на разговора: какво може и трябва се говори за Украйна!

"Дори не можете да си представите как е искал да лети на F-16... но сега, когато американските самолети всъщност са на хоризонта, той няма да ги лети.

"Андрий Пилщиков не беше просто пилот, той беше млад офицер с големи познания и голям талант.

"Той беше отличен комуникатор, двигател на реформите в авиацията на ВВС, участник в много проекти. Често подкрепях щурите му идеи, които даваха невероятни резултати!"

Източник: bbc.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР