Вотът на недоверие остава за прегласуване в сряда, след като

...
Вотът на недоверие остава за прегласуване в сряда, след като
Коментари Харесай

Липса на кворум в НС отново провали вота на недоверие, гласуват го в сряда

Вотът на съмнение остава за прегласуване в сряда, откакто Народното събрание и през днешния ден не съумя да довърши процедурата. Тя се оказа двудневна, тъй като липса на кворум през вчерашния ден провали поисканото от Българска социалистическа партия прегласуване през вчерашния ден. Тази заран обаче кворум още веднъж нямаше и по този начин гласуването остава за сряда. 

И през вчерашния ден, поради отхвърли на депутатите от опозицията да се записват след напускането на пленарната зала от ГЕРБ и Движение за права и свободи регистрирани депутати, гласуването на вота на съмнение беше осуетено. Днес процедурата би трябвало да бъде довършена, само че при първото броене се записаха единствено 78 депутати - двама от ГЕРБ-СДС, 55 от ПП-ДБ, 20 от Българска социалистическа партия и един самостоятелни. Не се записаха депутатите от Движение за права и свободи, " Възраждане " и Има Такъв Народ. 

Председателят на Народното събрание Росен Желязков даде 10 минути отмора. След тях картината не бе по-различна. При нужни 121, се записаха единствено 79 депутати - един от ГЕРБ-СДС, 55 от ПП-ДБ, един от " Възраждане ", 21 от Българска социалистическа партия и самостоятелният Радостин Василев. 

" Поради липса на кворум съвещанието не може да се открие, продължаваме в сряда в 9 часа ", разгласи ръководителят на Народно събрание Росен Желязков. 

Как се стигна до днешните опити за прегласуване на вота на съмнение? 

Проблемът се появи, откакто през вчерашния ден ГЕРБ-СДС и Движение за права и свободи напуснаха залата поради отхвърления законопроект за незабавна анулация на дерогацията за импорт и преправка на съветски нефт.

По време на първото гласоподаване в четвъртък опозицията надвишаваше броя на депутатите от болшинството, само че 66 гласа не ѝ стигнаха, с цел да обърне кабинета " Денков ". За да бъде свалено държавно управление с избор на съмнение, вносителите му би трябвало да съберат 121 гласа. Така, макар че в пленарната зала останаха единствено 61 депутати от ПП-ДБ и те поддържаха държавното управление, то 66-имата от " Възраждане ", Българска социалистическа партия и Има Такъв Народ не стигнаха.

След проваленото гласоподаване на вота на съмнение водачът на ПГ на Движение за права и свободи Делян Пеевски удостовери, че напускането на депутатите от ГЕРБ и от Движението е знак към сътрудниците им от ПП-ДБ, които би трябвало да изберат дали да останат част от евроатлантическо болшинство, или да са част от прокремълска сглобка. Показното беше направено поради отхвърленото им искане незабавно да бъде прекъсната дерогацията на " Лукойл ".

Бившият министър председател Кирил Петков пък разяснява, че ПП-ДБ не се опасяват от това вероятно да бъде съборено държавното управление, само че и на тази цена няма да правят отстъпка от желанието си дерогацията за съветския нефт да бъде удължена до март следващата година.

В същото време соцлидерката Корнелия Нинова разтълкува, че депутатите от ГЕРБ и Движение за права и свободи в действителност са избавили кабинета с напускането си на пленарната зала.

Програмата на Народното събрание планува незабавно след вота на съмнение министър председателят Николай Денков да дава отговор на въпроси на депутати в границите на блиц контрола, а след това да взе участие и в парламентарния надзор дружно с финансовия министър Асен Василев и други членове на кабинета. 

 

Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР