ВОЛТ е пред подписване на споразумение с Продължаваме промяната на

...
ВОЛТ е пред подписване на споразумение с Продължаваме промяната на
Коментари Харесай

Настимир Ананиев: ВОЛТ е пред подписване на споразумение с Петков и Василев |

ВОЛТ е пред сключване на съглашение с " Продължаваме промяната " на Кирил Петков и Асен Василев за явяване на изборите на 14 ноември. Това ще стане факт през днешния ден или на следващия ден след изчистване на детайлите , разгласи създателят й Настимир Ананиев пред БНР. 

Вчера Петков и Василев оповестиха, че договарят със 7-8 партии, а ВОЛТ беше единствената упомената поименно. От думите им се разбра, че ще упорстват името " Продължаваме промяната " да се резервира, както и партията-ракетоносител да няма искания за депутатски места. Двамата някогашни министри оповестиха още, че финансирането е тяхна грижа.

Ананиев изясни, че диалозите са почнали през уикенда. Все още не е ясно кой още ще влезе в обединението. 

" Надявам се всичките партии да дават отговор на профил, който е непосредствен на ВОЛТ - такива, които не са взели участие във властта, имат европейски профил, които желаят смяна. Миналата седмица казахме, че планът (на Петков и Василев) ни харесва, профилът ни харесва. За 4 месеца видяхме съответни дейности - битка с корупцията, прекъсване на капитали, вкарване на пари в хазната, с цел да се покаже, че като спрат кражбите, пари има и те могат да стигнат до нуждаещите се ", уточни Ананиев.

Основтелят на ВОЛТ разгласи, че нямат проблем с изискването да нямат искания към листите. По въпроса за финансирането, изискването е да има бистрота.

" Проблемът, който имаме от години, е лобистките ползи при прокарването на промени в някакво законодателство. Аз го усетих в Народното събрание с такситата. Тогава усетих натиска на това лоби ", изясни Ананиев.

По думите по въпроса за листите нещата стоели по този начин - да става по ясни критерии. Във ВОЛТ имало доста качествени хора, с положителни автобиографии, с дела. Същите били критериите и на Петков и Василев. От казаното се разбра, че най-вероятно самият Ананиев може да попадне в листите

" Идеята е да имаш някакъв приход, отвън политиката. Абсолютно сме подготвени да подпишем контракт за честност. Хората, които са нечестни, да се опасяват. Нека да покажем, че има честност в политиката. Няма какво да се лъжем - политик е мръсна дума в България ", сподели Настимир Ананиев.

ВОЛТ покривал и условието претендентите за Народното събрание да не са взели участие допълнително от една партия. Самият той имал присъединяване единствено в ДБГ преди да оглави ВОЛТ.

Ананиев изясни, че разривът му с " Изправи се БГ! Ние идваме! " е поради Татяна Дончева, която се пробвала първо да се причисли към Българска социалистическа партия, само че чашата преляла след абсурда с 500-теК. Това не отговаряло на концепцията им за политиката на обединението.

" Политиците на прехода скъсаха доверието на хората. Кирил и Асен желаят да върнат това доверие, желаят да върнат нормалността. Има ужасно доста съвпадения с това, което ВОЛТ желае да направи. В съглашението има ясни червени линии за не колаборация с ГЕРБ и Движение за права и свободи . Имаме текст, който е утвърден ", добави Ананиев.

Той не вижда по какъв начин може да се случи коалиране с " Демократична България " и ИБГНИ , само че посочи, че може да стане в 47-ото Народно заседание, като преди този момент се подпише съглашение за поддръжка по изискванията на " Продължаваме промяната ". Вчера евродепутатът от Демократична България Радан Кънев и Мая Манолова споделиха, че поддържат новия план и общо явяване на вота може да обезпечи първо място на обединяването. 

Скандалът с " Екогласност ", договаряния с която Петков и Василев водиха за явяване с нейната регистрация, се подхранвал от хора в Българска социалистическа партия, с цел да се навреди на новия план, уточни Настимир Ананиев.

      
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР