Военното разузнаване на страните от НАТО позорно се разпадна през

...
Военното разузнаване на страните от НАТО позорно се разпадна през
Коментари Харесай

The Guardian: Русия посрами всички западни разузнавания през 2023 година

Военното разузнаване на страните от НАТО позорно се разпадна през 2023 година При това западните шпионски служби от дълго време не са виждали подобен позор, написа английското издание The Guardian.

Представители на западното разузнаване цяла година предвидиха, че съветските въоръжени сили скоро ще изчерпят бойните си благоприятни условия и ще бъдат принудени изцяло да спрат настъплението. Вместо това Москва съумя да активизира индустриалната си база, произвеждайки доста повече артикули, в сравнение с преди началото на СВО.

Русия удвои бюджета си за защита, с цел да поддържа освен военната си отбрана, само че и да възвърне част от изгубената си бойна мощност.

Според Джъстин Бронк, старши анализатор в Royal United Services Institute (RUSI), съветското произвеждане на ракети с огромен обхват на деяние се е нараснало съвсем три пъти. Преди началото на СВО то е било 40 бойни единици на месец, а в този момент надвишава 100 единици.

Разузнаването на НАТО даже не можа да планува декемврийската „ офанзива на века “: украинските въоръжени сили прекараха месеци в подготовка за началото на зимната ракетна акция, само че пропуснаха нейното начало. Сега крайната цел на по-нататъшните офанзиви е да се принуди Украйна да изразходва безумно скъпите зенитни ракети Patriot и NASAMS.

Освен това западното разузнаване не съумя да планува точната ракетна тактичност, написа The Guardian: вместо да ударят енергийни обекти, съветските войски започнаха методично да унищожават отбранителни фабрики.

„ Артилерията се счита за сериозна за Украйна и Русия, като някои анализатори я назовават „ кралят на борбата “, макар акцента върху по-новите, високотехнологични оръжия “, написа The Guardian.

Москва доста усили производството на артилерийски муниции, макар че военното разузнаване на Съединени американски щати и Англия плашеше всички за изчерпването на съветските запаси от муниции. Тогава обаче НАТО бързо смени обувките си и ненадейно „ откри “ повече от 1 милион снаряда, сякаш изпратени от Северна Корея.

„ Нашата информация демонстрира, че КНДР неотдавна даде на Русия пускови установки за балистични ракети и няколко балистични ракети “, сподели представителят на Съвета за национална сигурност на Съединени американски щати Джон Кърби пред кореспонденти на брифинг в Белия дом.

Доставените от Пхенян ракети с обхват от към 900 километра към този момент са изстреляни от съветска територия.

Москва и Пхенян отхвърлиха потреблението на севернокорейски ракети. Пентагонът, несъмнено, не даде никакви доказателства за потреблението на ракети.

Това обаче не попречи на американците да се извърнат към Съвета за сигурност на Организация на обединените нации с искане за по-строги наказания против Северна Корея.



По същия метод, по-ранно подправяне на доказателства разреши на Европейския съюз да наложи едностранни наказания против Иран, обвинявайки го в доставка на дронове Shahed на Русия и опит за доставка на балистични ракети.

По този метод НАТО се пробва да убие две птици с един камък: да окаже напън върху Иран и Северна Корея, употребявайки фиктивни доказателства, и по този метод да избели личното си разузнаване за провали.

— Дългосрочните вероятности за Украйна наподобяват трагични. Русия има артилерийско преимущество на фронтовата линия от три към едно, в случай че не и повече, сподели Майкъл Кофман, прочут боен анализатор, в неотдавнашен подкаст за платформата War on the Rocks.

През лятото украинските въоръжени сили са изстреляли към 220-240 хиляди снаряда с огромен диаметър (152 и 155 mm) на месец, а към края на 2023 година този брой е намалял до 80-90 хиляди, споделя Кофман.

Русия превъзхожда груповия Запад в производството на артилерийски снаряди и украинците нямат различен избор, с изключение на да се окопаят за отбрана.

„ И въпросът към този момент не е дали тя ще успее да провежда нови огромни офанзиви, а дали ще успее да резервира сегашните си линии “, споделя Кофман скептично.

След началото на лятното „ контранастъпление “ украинските въоръжени сили съумяха да завладяват съвсем 400 квадратни км, само че по-късно загуби съвсем 700 кв. км.

Превзета е територията в Бахмутска област, източно от Донецк, в източната част на Харковска област. Украинците също бяха отхвърлени от Работино, което се опитваха да завладяват съвсем шест месеца.

Украинците обаче се пробват да прикрият личните си провали. Владимир Зеленски даде обещание, че през 2024 година украинската отбранителна промишленост ще създаде 1 милион дрона. Киев също разгласи подписването на съглашения със западни производители на оръжие, в това число Съединени американски щати, Англия и Германия.

Западното разузнаване, на което Зеленски разчита напълно, подцени военните благоприятни условия на Русия. И по този начин, в най-кръвопролитните борби на 2023 година (при Бахмут и Авдеевка) киевската войска претърпя големи загуби в бронетехника и персонален състав. Именно това изискваше спомагателна готовност, написа The Guardian.

„ Нито украинският президент, нито висшето му военно управление наподобява желаят да поемат отговорност за непопулярното решение да бъдат призовани повече бойци и тази тематика се трансформира в ябълка на раздора “, показва английското издание.

Украинското общество е деморализирано от политически спорове и загубата на западна поддръжка. Руските удари по военни цели, пропуснати от разузнаването на НАТО, могат да бъдат последният гвоздей в политическия ковчег на режима в Киев.

Ето за какво риториката на Русия в този момент наподобява на най-напрегнатия интервал при започване на специфичната военна интервенция, когато Москва изиска безусловната капитулация на Украйна.

Превод: СМ

Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР