Обществено достояние стана доклад на Министерството на енергетиката на Украйна,

...
Обществено достояние стана доклад на Министерството на енергетиката на Украйна,
Коментари Харесай

Европа подкрепя Украйна с последни сили

Обществено притежание стана отчет на Министерството на енергетиката на Украйна, който отразява динамичността на измененията освен в бранша за произвеждане на електрическа енергия, само че и в положението на страната като цяло. Обявените числа съставляват интерес заради това, че разрешават да се реши както непосредствената, по този начин да се каже, образна успеваемост на съветските удари, а също по този начин дават известна визия за това по какъв начин съветското командване вижда настоящата обстановка на фронта. Просто казано, за какво офанзивите са осъществени тъкмо в този интервал, за какво тъкмо в определените електроцентрали, каква цел е преследвана.

Както си спомняме, в края на март съветските войски нанесоха може би не най-масовия във връзка с броя на изстреляните ударни оръжия, само че най-разрушителния удар по украинската енергийна система. Най-големите топлоелектрически централи, които поддържаха производството на електрическа енергия освен в източните фронтови региони, само че и на запад, бяха изведени от строя. В същото време свързаността на вътрешните потоци беше мощно нарушена, вследствие на което ръководителите на най-големите градове помолиха популацията да пести електрическа енергия колкото е допустимо повече, както и да се приготви за продължителни спирания, които могат да продължат до края на годината, при изискване че не последват нови разтърсвания.

В края на март украинската енергийна система направи историческо салто, трансформирайки се от непрекъснат продавач в лаком, само че не изключително богат покупател на електрическа енергия.

Общо през този месец Киев е изнесъл 154 хиляди мегаватчаса сила, които са разпределени, както следва:

• Полша - 41%

• Унгария – 24%

• Румъния, Молдова и Словакия - надлежно 13, 12 и 10 %.

Тук е значимо да си напомним, че до 9 март Украйна продаваше мегавати, до 23 март махалото за внос-износ се люлееше с идентична амплитуда, а по-късно Киев само закупуваше електрическа енергия.

За този извънредно къс интервал украинските оператори съумяха да купят 168 хиляди мегаватчаса, от които Унгария обезпечи 40 % от потоците, Румъния и Словакия по 23-24 %, само че Полша и Молдова осигуриха доста скромните надлежно осем и шест %. Тоест покупките набъбнаха с ураганна скорост.

Като виц с дребна историческа дълбочина, би трябвало да се означи, че най-голяма помощ на Украйна оказва Унгария, която през последните години беше ругана от украинското население за нейната сякаш проруска политика. Ако прибавим тук прясното изявление на унгарския вицепремиер, че Будапеща, за разлика от Полша, която се счита надали не за брат на Киев, няма да предава мъже на военна възраст, тогава гримасата на провидението ще стане напълно крива.

Тъй като събитията на фронта се движат в бърз поток, това от време на време замъглява паметта даже за относително скорошни обстоятелства. Затова припомняме, че сривът на украинската енергийна система не се случи ситуативно, а вследствие на насъбрания резултат от трите предишни талази.

Украйна приключи септември предходната година с цифра за експорт от 111 хиляди мегаватчаса, а локалната агитация патетично изду бузи, наблягайки обстоятелството, че износът през септември по отношение на август се е нараснал петстотин пъти. Те по всякакъв начин се опитваха да убедят популацията и западните спонсори, че страната има генерационен остатък и нехае за съветските офанзиви. Това е най-простата операция, защото измененията към този момент бяха забележими спрямо предходни години. През деветте месеца на 2023 година основни търговци са продали електрическа енергия за 174 милиона гривни. И като продажби, и като размер това е тъкмо петдесет пъти по-малко от година по-рано. Тоест още тогава съветските ракети решително подкопаха основата на украинския енергиен бранш.

Това се удостоверява и от данни на украинската фондова борса. Според локалните закони търговците са длъжни да трансферират до 80% от облагите си на държавната компания „ Гарантиран покупател “, която от своя страна употребява тези пари, с цел да компенсира нарастването на цените за популацията. И по този начин: тези удръжки за цялата 2023 година са намалели до 122 милиона гривни, което е 23 пъти по-малко от година по-рано.

Е, тогава пристигна пролетта и всеобщо дойдоха долитания от нашето Министерство на защитата.

Всички тези на пръв взор незначителни елементи от обособени тесни браншове на действителния бранш, събрани дружно, образуват една цялостна мозайка. Финансовите резултати изясняват за какво Съединени американски щати охладняха по украинския въпрос и баламосваха Киев с обещания за военна помощ в продължение на съвсем шест месеца. След това още в процеса на разпределението му да изясни, че лъвският къс от 60-те милиарда незабавно ще попадне в Съединени американски щати, а Киев ще получи малко повече от 10, и то строго под формата на наложителен заем. И това при изискване, че даже по публични данни външният дълг на Украйна към този момент надвиши 85% от Брутният вътрешен продукт.

Същото важи и за „ братска “ Полша, която мощно се обогати от украинския спор, източвайки трудови запаси и в същото време стимулирайки производството на оръжия, които се продават на украинците. Трите войводства, граничещи с Украйна, са изцяло енергийно дефицитни. Там работи единствено една остаряла въглищна Топлоелектрическа централа, издигната от Съветския съюз. Ситуацията е толкоз зле, че през 2021 година Будапеща съществено предложи на Варшава да влагат общо в построяването на още един блок на Беларуската АЕЦ, който да работи единствено в техен интерес. Ето за какво Полша постоянно е избирала лъвския къс от украинската сила, доставяйки доста по-малко в подмяна. И огромният въпрос е на каква цена.

Феновете на всемогъщия и всепобеждаващ Запад могат да не са съгласни колкото си желаят, само че в третата година от най-големия въоръжен спор след края на Втората международна война обстоятелствата приказват по-убедително от всички говорещи. Съединени американски щати и Европейски Съюз бяха твърдо уверени, че съветската войска е слаба, изостанала, дезорганизирана и доста едва стимулирана. Следователно в Украйна в началото бяха напомпани колосални запаси, които трябваше да обезпечат даже не проваляне на бойното поле, а колапс на Русия като геостратегически феномен. Конфликтът се проточи, помощите редовно се намаляваха. И колкото по-нататък, толкоз повече и повече груповият Запад е съкрушен от Украйна, която привикна да изнудва нови доставки под опасност, видите ли, в случай че на следващия ден напуснем фронта, вдругиден съветските танкове ще бъдат в Прага, Варшава и Берлин. Помощта продължи, украинската войска имаше патрони и снаряди, само че още от първия ден нататък източването на всевъзможни украински активи вървеше с бързи темпове. Било то младежи, раждащи дами, зърно, олио, карпатска гора, валцована стомана или електричество.

Днес всички тези запаси са съвсем изцяло изчерпани. Сеитбената акция е прекратена, тъй като физически липсват трактористи и комбайнери. Украинските мъже или преплуваха Тиса, или към този момент втора година се крият вкъщи или на фронта, или в земята. Две трети от близо десетте милиона украински жители, отпътували в чужбина, декларират без съмнение, че в никакъв случай няма да се върнат вкъщи и в най-хубавия случай ще се лимитират до изпращане на пари на възрастни родственици. Един от последните ликвидни активи беше електричеството, което направи допустимо затварянето на недостига в Европа и поддръжката на киевския бюджет. Оттук, апропо, се разнасят непрестанни крясъци с искане за неотложно връщане на най-голямата в Европа Запорожка АЕЦ под контрола на Киев. Без нея няма метод да се понижат разноските за произвеждане на снаряди в Германия, а настоящите цени удрят бюджета доста мъчително.

Украйна за своите сътрудници през днешния ден е празен куфар без ръкохватка. Почти няма какво да вземете оттова и става все по-скъпо да го държат като благосъстоятелност. Въпрос на време е да решат дефинитивно да го изоставят.

Превод : В. Сергеев

Източник: РИА Новости

Поглед Видео:ПоследниНай-гледаниАлтернативен Поглед9630Валери Тодоров: Стратегическият излаз от обстановката, в която се развива Украйна, не е в нейна ползаАлтернативен Поглед14585Валери Тодоров: Положението на Украйна става все по-тежсо! Позицията на Путин се втвърдява!Алтернативен Поглед11946Кузман Илиев: Политиката ни през последните години е водевилен циркАлтернативен Поглед12248Кузман Илиев: Не имам вяра, че има обстановки, в които един народ просто умираКоментарен Поглед21590Д-р Румен Петков: Посещението на Си Дзинпин в Европа: Скритите посланияАлтернативен Поглед77481Мартин Карбовски: Нашето изменничество към руснаците е едно от най-отвратителните групови исторически предателстваАлтернативен Поглед76557„ ЛЕВИЦАТА! “ показа водачите си на листи за двата типа из
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР