Военното министерство отново пусна поръчката за закупуване на дронове за

...
Военното министерство отново пусна поръчката за закупуване на дронове за
Коментари Харесай

Военните пак ще се опитат да купят дронове за над 20 млн. лева

Военното министерство още веднъж пусна поръчката за закупуване на дронове за към 20.5 млн. лв. без Данък добавена стойност, откакто преди година и половина я приключи поради " безсъвестен претендент ".

За разлика от първата поръчка в този момент ще могат да вземат участие всички компании, които имат интерес и дават отговор на избрани условя, като да вземем за пример да имат опит, а не

Основният аршин, по-който ще бъде определен доставчикът, е ниска цена. След като бъдат подадени офертите ще се договаря с компаниите, които ще имат опция да поправят желаните цени.

МО желае да купи две безпилотни системи от клас " Малки " с минимум три дрона в система (общи 11. 5 млн. лева) и 12 системи от клас " Мини” отново с минимум три дона в система (9 млн. лева).

Техниката ще се употребява за разследващи цели.

МО има систематични проблеми с провеждането на поръчките, зад които се крие неналичието на административен потенциал и подозрения за предопределяне на спечелилите.

Традиционната инспекция на служебното държавно управление откри, че множеството поръчки се дават на определени компании и се заплащат предплатено.

Техническите спецификации на апаратите в двете позиции до известна степен се придържаха към спецификациите на два безпилотни апарата, които са на въоръжение в България. Апаратите от клас „ Мини” се приближаваха до модела RQ-11 Raven (на снимката) на компанията американската компания AeroVironment, които се употребяват от Сухопътни войски, а тези от клас " Малки” се приближаваха до Aerosonde Mk 4.7, произвеждане на американската компания Textron, през днешния ден употребявани от Съвместно командване на специфичните интервенции, написа профилираното издание Аеропрес.

И двете системи са получени под формата на безвъзмездна военна помощ от Съединени американски щати. Преди месец стана ясно, че системата Aerosonde не е оперативно подготвена, тъй като служебното държавно управление изиска от Народното събрание изключителни 5 млн. лв. за справяне с този проблем, в светлината на евентуалната мигрантска рецесия по границата с Турция.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР