Военномедицинската академия получи нова апаратура - дарение от благотворителната инициатива

...
Военномедицинската академия получи нова апаратура - дарение от благотворителната инициатива
Коментари Харесай

ВМА получи нова апаратура за лечение на глухота

Военномедицинската академия получи нова инсталация - подаяние от благотворителната самодейност " Българската Коледа ", която се организира под патронажа на президента Румен Радев.

Оборудването е предопределено за Клиника " Ушни, носни и гърлени заболявания ", която е профилиран център за кохлеарни имплантации. В нея се прави диагностична, лечебна и експертизна активност - лекуване на глухота (включително с всички прилагани слухови импланти на вътрешното и междинното ухо), на функционални нарушавания на носното дишане, на гласови разстройства, на периферни вестибуларни болести.

Новата инсталация разрешава провеждането на функционални проби в оториноларингологията, т.е. за инспекция на разнообразни функционалности на ушите, носа и гърлото. Чрез нея се дава опцията още веднъж да се организира справедлива аудиометрия, така наречен BERA test (евокирани стволови слухови потенциали), обвързвана с програмата на ВМА за лекуване на вродената и добита глухота при кърмачета и деца. Благодарение на новата инсталация може точно да се откри дали има понижение или загуба на слуха, в случай че да - от какъв вид.

Доц. Дончо Дончев от УНГ клиниката на ВМА изясни, че този способ може да се употребява и при по-големи пациенти, само че на първо място при такива в кърмаческа и ранна детска възраст , както и при деца с хиперактивност или някоя от формите на аутистичния набор, защото там не се разчита на целеустремен, умишлен отговор.

Дарението включва още апарати за тестване функционалностите и положенията на детайлите на междинното ухо; за прецизна и справедлива оценка по отношение на смяната в налягането при поемане и издишване в носните входове (например при така наречен трета сливица); за ултразвукова диагностика на околоносните кухини; за справедлив тест на един от най-важните признаци при световъртеж - нистагъм.

Чрез новата инсталация се обновява целият развой на диагностика и лекуване на вродената и добита глухота при деца в кърмаческа и ранна детска възраст.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР