Военният наблюдател на KP.RU Виктор Баранец за това какви железни

...
Военният наблюдател на KP.RU Виктор Баранец за това какви железни
Коментари Харесай

Танкове на гумени колела, без отопление и резервни части: Как НАТО превръща Украйна във военно сметище

Военният наблюдаващ на KP.RU Виктор Баранец за това какви стоманени чудовища заплашват да слагат от груповия Запад в Киев

" ДАЙТЕ ХИЛЯДА! "

„ Дайте ни танкове! Дайте ни хиляда танка и друга бронирана техника! “ - по този начин украинските политици и генерали измолват тежки оръжия от Запада. Вашингтон и Лондон, Варшава и Берлин, Париж и Прага към този момент трансферираха и към момента дават обещание да трансферират в Украйна десетки (но не хиляди!) единици от това бойно желязо.

През пролетта на предходната година, по разпореждане на Белия дом, неговите колонии на НАТО в Европа започнаха да доставят на Киев руски (още способни да бучат) отпадъци от ерата на Варшавския контракт - танкове, бойни машини на пехотата, бронетранспортьори. Имаше планове, че тези оръжия са добре познати в украинската войска, оборудвани са със същата ризница от времето на Съюз на съветските социалистически републики.

Но по време на специфичната интервенция съветските войски унищожиха съвсем 80% от украинската и западната (от руските запаси) бронирана техника. Киевският брониран пестник се сви и повяхна. Затова Зеленски и неговите министри с генералите започнаха в суматоха да бият паника. Президентът на Украйна, който дойде във Вашингтон, съвсем на колене молеше хазяина на Овалния кабинет да даде на Киев нова партида бойни машини.

Президентът на Съединени американски щати Джо Байдън и шефът на НАТО Йенс Столтенберг приканиха членовете на блока да се включат още веднъж и да дадат повече ризница на Украйна. Призивът беше чут. Е, по какъв начин реагираха на това европейските членки на Северноатлантическия блок? Те „ пометоха хамбарите “ и предадоха на Украйна или тези от оръжията си, които към този момент бяха планувани за утилизация, или тези, които бяха небрежно ремонтирани. С други думи - на теб, Боже, че на нас не ни би трябвало.

Когато тази техника на възраст за пенсиониране излезе на бойното поле и там стартира да блокира и да се скапва, Киев се възмути. " Повечето от оръжията, доставени на въоръжените сили на Украйна от западни страни, са остарели, те просто са с изминал период на валидност ", сподели украинският дипломат във Англия Вадим Пристайко. " Ако желаете да се разпоредите с тях, дайте ни ги... В обикновено, спокойно време, никой не би желал да приказвам за това с такива думи, само че в този момент за какво не? "

И освен това споделят, че на подарен кон зъбите не се гледат...

БОЛНИТЕ ПЕНСИОНЕРИ “ – В СТРОЯ!

Британското държавно управление би трябвало да даде на Украйна 14 съществени бойни танка Challenger 2. Това оповестиха от кабинета на министър-председателя на страната Риши Сунак. И прибавиха - " министър председателят изиска министърът на защитата Бен Уолъс да отиде по-далеч и по-бързо в нашата поддръжка за Украйна, в това число даването на танкове ".

Е, какво животно е това - " Чалънджър-2 "? Нека чуем известния ценител на задграничната военна техника, военният специалист Виктор Мураховски:

- Този английски танк в настоящия си тип има редица сериозни дефекти, които не могат да бъдат бързо отстранени в границите на актуалната платформа. По-специално, остарялото му оръдие е неефективно против другите по-модерни танкове.

Но няма какво да размени Challenger, тъй че британците възнамеряват " палиативни " или, с други думи, официални способи за рационализация. Освен това на английската машина е инсталирано остаряло 120 мм нарезно оръдие, което не разрешава потреблението на мощни муниции при пукотевица по мощно предпазени цели. Всъщност той е неефикасен против множеството модерни танкове. " Челънджър-2 " губи освен пред нашите гладкоцевни оръдия с диаметър 125 мм, способни да употребяват управляеми снаряди, само че и от множеството задгранични аналози.

В допълнение, това остаряло английско транспортно средство няма автоматизиран товарач за зареждане, както на нашите танкове, и това води до ниска скорост на бойна пукотевица, изключително при придвижване по неравномерен терен.

Друг сериозен проблем на Challenger е остарялата система за ръководство на огъня, в която да вземем за пример липсва автоматизирана система за следене на задачата, която към този момент е нормална за актуалните танкове. И на всички наши модерни машини има такава автоматизирана машина.

Този английски танк в настоящия си тип има редица сериозни дефекти, които не могат да бъдат бързо отстранени в границите на актуалната платформа.

Но това не е всичко. Хидропневматичното окачване на английския танк също се нуждае от замяна, защото опциите му са на лимита при тази маса на танка. С заслон от спомагателна ризница и съоръжение в бойни условия, той показва неприятна надеждност и не обезпечава допустима езда.

По-рано за тези английски танкове беше създаден проект за рационализация LEP (Life Extension Project), с който британците се надяваха да решат изброените проблеми. Програмата включва инсталиране на ново гладкоцевно оръдие, нова система за ръководство на огъня и по-мощен мотор от 1,5 хиляди конски сили. Проектът обаче към момента не е осъществен. Но очевидно в Лондон са решили, че по този начин или другояче ще свърши работа за Украйна ”...

По думите на Мураховски си коства да прибавим, че 14-те остарели Challenger в Украйна неизбежно ще изискват аварийни елементи и ремонт. Как ще се реши този проблем не е известно. Но това ще добави главоболия на Киев. Така че в последна сметка се оказва, че в оръжейната помощ на Лондон има доста повече показност, машинация и популизъм, в сравнение с на практика смисъл.

Дали не по тази причина комисията по защита на Камарата на общините на английския парламент мърмореше унило, че „ при положение на въоръжен спор с Русия борбата на танковите елементи най-вероятно ще приключи не в интерес на Англия “? Е, главната причина за сходно умозаключение още веднъж се назовава остаряла бронирана техника.

БРАДЛИ “ ЛИ Е НАЙ-ДОБРИЯТ В СВЕТА?

Съединените щати ще трансферират 50 бойни машини на пехотата Bradley M2A2 ODS в Украйна, осъвременени вследствие на интервенция " Пустинна стихия ". Тоест Киев е поканен да организира зимна акция на остарели бойни машини на пехотата, готови за пердах в парещ климат в пустинна околност. А в Донбас не е горещо, няма нагорещен пясък, а сняг и скреж.

Всяка войска обича да назовава оборудването си „ най-хубавото в света “. Не е изключение и американската войска, която доста хвали БМП М-2 Брадли. Тази машина, несъмнено, има редица преимущества пред аналозите, само че в това време има няколко недостатъци, за които американските експерти не обичат да приказват.

Нещо повече, мненията на военните от разнообразни страни са фундаментално в несъгласие с това, което задграничната агитация се пробва да внуши. Всъщност, за 35 години на работа, макар всички опити на Пентагона, не се оказа допустимо тази бойна машина да се продаде и на един от неговите съдружници.

По едно време единствено Саудитска Арабия се осмели да го придобие. И то единствено в символ на признателност за отбраната на кралството от хипотетичното навлизане на войските на Саддам Хюсеин. Общо бяха закупени към 400 Bradley.

M2 на Саудитското кралство взе участие в борби. И още веднъж не доста добре. За релативно къс интервал са унищожени 5 машини. В същото време саудитските БМП, откакто бяха изумени от противотанкови оръжия, се оказа, че се палят като кибрит. Според военни специалисти, в действителност загубите на саудитците в БМП са доста по-големи. Не всичко е обществено притежание.

А по време на боевете в Кувейт и Ирак през 1991 година американската войска загуби две дузини Брадли. Американските екипажи се пробваха да ударят противников бронирани машини с противотанкови ракети TOU на оптималния вероятен обхват. Но когато М-2 се приближиха прекомерно покрай врага, те започнаха да търпят загуби освен от танковете Т-55 или БМП-1, само че даже и от тежките картечници ДШК.

И в случай че приказваме за загубите на БМП М-2 в Ирак през 2003 година, тук американците изгубиха до 150 от тези машини. Изправени пред обстоятелството, че " Брадли " безусловно не е приспособен към изискванията на войната с партизаните, американското командване на окупационните сили беше насила да понижи потреблението на тези бойни транспортни средства на пехотата до най-малко. Пентагонът от дълго време трескаво търси с какво да размени тази " най-хубава бойна машина на пехотата в света " (за което, несъмнено, не споделя на украинците).

Американските генерали по едно време разглеждаха деликатно израелските бронирани транспортни средства Namer и шведските бойни транспортни средства на пехотата CV9035 и като част от програмата GCV се пробваха да стартират създаването на 84-тонни (!) BMP. Но в околните години не се чака замяната на БМП М-2 „ Брадли “.

При това американската отбранителна индустрия е произвела цели 2300 броя. „ Старците “ непрекъснато се нуждаят от ремонт, стотици от тях от дълго време чакат да бъдат изпратени за претопяване. А преработването също изисква големи средства.

И американците, които знаят по какъв начин да броят пари, взеха решение да спестят пари - да трансферират пет десетки овехтели бойни машини на пехотата в Украйна. Нека тя " рециклира " тези машини на бойното поле. Което беше направено с огромен агитационен звук. А Киев, благополучен от такава „ помощ “, наподобява на полудив папуас, на който американски остроумен търговец сякаш като злато пробутва боядисани в жълто части желязо.

КАНЦЛЕРЪТ В КАПАН

Както постоянно се случва в разните банди (да речем НАТО), всеки от нейните членове би трябвало да бъде измърсен с кръвта на елементарните закононарушения. Нещо сходно се случва в Германия. Вашингтон и Брюксел притискат с всички сили немския канцлер Олаф Шолц,искайки от него доставката на Украйна на немски танкове Леопард 2.

Извиват му ръцете с гръм и тропот, изплашен е, упрекват го в изменничество, само че не! Върти се като на ръжен, само че не смее. От една страна, Съединени американски щати притискат, от друга, управлението на НАТО, от трета, опозицията в Бундестага.

Шолц излезе с опрощение: „ Появата на немски танкове с кръстове на бойното поле може да провокира у руснаците не най-хубавите асоциации, свързани с Втората международна война “. И вместо Leopard 2 той дава обещание да достави на Украйна 40 бойни машини на пехотата Marder. Тази машина също е антична по днешните стандарти. Сроковете на производството й завършват през 1975 година

Но ето иронията, че германците, които знаят по какъв начин да вършат танкове, не могат да се оправят с стандартна бойна машина на пехотата. „ Постоянните рани “ на Marder бяха моторът и трансмисията. Щом водачът " реши да настъпи на газта ", високите обороти бързо прегряваха мотора, вследствие на което Marders постоянно се повреждаше.

Отне „ единствено “ 20 години, с цел да се намерят аргументите. И в края на предишния век немските военни инженери откриха повода: става известно, че металурзите не са могли да намерят верните сплави за мотора и трансмисията, тъй че Marder би трябвало да се кара " деликатно ". Но това не устройваше военните. Те даже дадоха обещание да изоставят и Marder, форсирайки основаването на бойната машина на пехотата Puma, с цел да го размени.

Но и тук имаше неприятности. Или германците изгубиха инженерната си школа, или нещо по-лошо, само че заради чести повреди те трябваше да се върнат назад в Мардер. Бундесверът разполага с купища тези отпадъци. За Украйна – тъкмо стават.

Що се отнася до танковете Leopard, до момента в който Шолц размишляваше, Полша даде обещание на Киев да трансферира цяла компания от същите немски машини (естествено, „ използвани “).

А в този момент - за самия танк Leopard 2. Да, това е доста прилична бойна машина.

Основните характерности на тази " котка танк " са доста положителни. Тук имате известната оптика от Zeiss с термовизионна камера и лазерно ориентиране, и автоматизирана система за ръководство на огъня, и пестелив благонадежден дизелов мотор, и устойчива ризница, и 120-мм гладкоцевно оръдие.

И въпреки всичко има и съществени дефекти. И най-важното - слаба ризница. Което беше изключително ясно показано от потреблението на тези машини от Турция при щурма на кюрдското населено място Ел-Баб преди 6 години (2017 г.). Кюрдските партизани съумяха да " извадят от играта " 5 от тези машини. И това е най-ниската оценка. Кюрдите, въпреки това, показаха 2 пъти по-висока цифра.

Оттук изводите: колкото и да си мечтаят съперниците на Русия, Leopard 2 не е wunderwaffe, способно да извърши радикална смяна в СВO в Украйна. Тези " котки " горят даже от удар с остарелите руски ПТУР ракети, стандартните противотанкови мини също ги подкопават, както и артилерията и по-остарели танкове го унищожават.

И по-нататък. Всеки актуален танк без професионално подготвен екипаж се трансформира в елементарен хубав музеен експонат. За да бъде друг, трябват експерти от висок клас. И въпреки всичко има прекалено много електроника в Leopard. Поставянето на неопитен екипаж в кулата е еднакво на предоставяне на танк на врага. Турците добре бяха уверени в тази истина край Ел-Баб. Възможно е същото да се случи и с украинците край Славянск или Краматорск...

МАКРОН НЕ СПОДЕЛЯ „ НОВИНКИ “

Французите шумно и с нужната помпозност оповестиха отправянето на своята бронирана техника към Киев. Не актуалните танкове Leclerc, несъмнено, а колесните бойни машини на пехотата AMX-10 - характерен артикул на френската неоколониална политика: създадени през 70-те години за военни интервенции в Африка, те, по мнението на военни специалисти, се оказаха изцяло несъответствуващи заради ниска степен на сигурност и надеждност, а също и неприятна проходимост.

AMX-10 не е нова машина, но екипажите въпреки всичко би трябвало да бъдат подготвени за работа с нея. Процесът на прекачване на танкове " там " (т.е. в Киев) ще отнеме два месеца, очевидно ще чакат пролетта.

Може би тъй като в тези танкове няма печки и каквито и да е други системи за отопление. Всъщност експертите квалифицират AMX-10 като френска тежка бронирана машина (или колесен танк). Изобщо не е ясно по какъв начин ще се държи в изискванията на разкаляната черноземна почва или при дебела снежна завивка в Украйна.

Една от най-съществените недостатъци на танка са гумените колела, които елементарно се обезвреждат с картечница или малокалибрено оръдие. След това " недотанкът " се трансформира в неподвижна огнева точка, доколкото оръдието въпреки всичко му остава.

Бронеавтомобилният танк е остаряла единица във въоръжените сили на Франция. Произвеждан е от 1976 до 1994 година Тоест най-младите машини към този момент са най-малко на 28 години, което значи, че ресурсът им е съвсем привършен. И в този случай също можете да кажете: " За Украйна ще свърши работа "... Сега е ясно за какво френският министър на защитата се разделя с тях толкоз елементарно.

Утилизацията във Франция би коствало повече на държавното управление, тъй че те дават целия този отпадък на своите „ сътрудници от второ качество “. Техническите характерности на машината също почти ги бива. Докато бяха нови, те можеха да се движат по автомагистралата със скорост от 85 км / ч. Сега, най-вероятно, моторите към този момент са поизносени и не са чак толкоз пъргави. Какво могат да вършат на кръстосан терен също не е ясно.

НЕЛИКВИДНАТА СТОКА - ПОДАРЪК ЗА КИЕВ

Е, какви заключения могат да се създадат от всичко това? Първият е най-очевиден: военното управление на страните от НАТО употребява украинския спор, с цел да отпише множеството си военни отпадъци и да употребява средствата за модернизиране на личните си оръжия. Нито един тип най-нова западна военна техника не доближава до Киев. Всички са втори или трети клас. Съвсем явно е, че сходна военна помощ за Украйна е подъл метод за изхвърляне на остаряло оръжие. И те носят със себе си куп други проблеми - образование на експерти за разнообразни типове военна техника, което изисква доста време. Старите бойни машини се нуждаят от аварийни елементи и дипломиран ремонт.

И тук не можете без добре построена логистика и експерти. При бойно прекъсване /повреда/ това са най-трудните задания. И без значение какви западни оръжия се доставят в Украйна (нови или стари), те бяха и ще бъдат законни военни цели за съветската войска. Все отново една от задачите на специфичната ни военна интервенция е да обезсмислим сходни доставки.

Превод: Европейски Съюз

Влизайте непосредствено в сайта www.pogled.info . Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: https://www.youtube.com
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР